Oricât am încerca să evităm un eșec, el face parte din viață și are scopul lui. Un eșec nu trebuie să fie o catastrofă și nici să nu ne abată de la atingerea obiectivului propus. Bineînțeles, alegerea obectivului trebuie făcută după o analiză îndelungă, cu pași bine conturați și disponibilitatea de a aduce ajustări pe parcursul drumului.
Desigur, există și semnale când un obiectiv trebuie abandonat sau transformat, dar multe dintre scopurile noastre țin de nevoi profunde.
Iar în acest sens, curajul de a merge mai departe după un eșec este esențial. Așa cum obiectivul în sine este bine să aibă un plan stabilit dinainte, la fel este bine să planificăm și revenirea noastră după o nereușită.
Acceptă că ceea ce se întâmplă este firesc
Mai puțin de 20% dintre oameni reușesc să obțină ceea ce și-au propus, din prima.
Este firesc și de așteptat să existe și eșecuri, întârzieri, elemente neprevăzute. Cu ale cuvinte problema nu este dacă vei avea un eșec pe parcurs ci când exact vei da de el…
Știind acest lucru, este momentul să te pregătești pentru ce ai de făcut atunci când te vei regăsi în situație.
Nu îl nega
Uneori este greu să recunoaștem un obstacol. Chiar dacă stă în fața noastră, suntem tentați să nu îi acordăm importanța necesară.
Chiar dacă cei din jur ne avertizează, nu vom ține cont de sfaturile lor. Incapacitatea de a recunoaște o astfel de problemă nu este un semn de prostie, ci de negare, care îți poate întuneca judecata, chiar și atunci când toți ceilalți văd problema limpede.
Rămâi deschisă și receptivă la feedback-ul pe care îl primești din partea celor din jur. Mai ales dacă sunt persoane apropiate, în care ai încredere, nu ai niciun motiv să crezi că încearcă să îți pună bețe în roate.
Nu te denigra…
Doar pentru că planurile tale nu au ieșit așa cum ți-ai propus, nu este un motiv să ajungi să te denigrezi.
Poate ai făcut o alegere greșită sau ai manifestat un comportament nesănătos, dar nu ai motive să te desconsideri, să spui că nu ești valoroasă sau neajutorată.
O astfel de atitudine nu face decât să înrăutățească lucrurile și îți va fi cu atât mai greu să îți recapeți controlul și să acționezi într-un mod productiv.
Asumă-ți responsabilitatea
Fii responsabilă și acceptă că anumite alegeri pe care le-ai făcut sau comportamente pe care le-ai manifestat sunt motivul pentru care te-ai abătut de la drumul tău și ai ajuns la eșec. Chiar dacă și alții au avut un rol, abține-te să cauți vinovați în jur.
O astfel de atitudine te imobilizează, iar efectele eșecului vor dura mai mult decât este cazul. Treci la acțiune, începând cu asumarea responsabilității.
Cere ajutorul
Cel mai rapid mod de a-ți reveni după o nereușită este să cauți și să accepți ajutorul cuiva dintre apropiații tăi. Uită de mândrie și recunoaște că ai dificultăți. Cere sprijin chiar dacă ți se pare că este vorba despre o problemă minoră.
Cu ajutorul celor din jur te vei întoarce într-un mediu în care te simți în siguranță și în care riscurile unor dificultăți în plus sunt reduse. Apoi treci la acțiune, din nou.
Sursa: www.psychologies.ro