Frigul se apropie şi împreună cu el sosesc şi cortegiile de viruşi şi de microbi. Ne pregătim, din nou, pentru lupta cu răceala şi gripa. Un război „de o sută de ani”, dar pe care tot n-am învăţat să îl câştigăm. Pe lângă sfaturile obişnuite, menite să ne întărească imunitatea, în ultima vreme se pune mare preţ şi pe felul în care ne alimentăm. Hrana joacă un rol tot mai important în sănătate. De la ea pleacă şi boala, şi vindecarea. În practică, se pune accentul pe nutrienţii care accelerează formarea şi acţiunea globulelor albe şi a anticorpilor. Iată cele mai bune 10 alimente-medicament recomandate de specialişti –
1. BROCCOLI
– Apărare imunitară 100% –
Din marea familie a cruciferelor, el este cel mai bogat în glucosinolaţi. Nişte substanţe care se transformă în molecule active în timpul digestiei şi contribuie la oprirea dezvoltării anumitor cancere, dar şi a bacteriilor. Este şi una dintre legumele cele mai bogate în vitamina C.
Cum se consumă: Trebuie cumpărat cât mai proaspăt (tare, la pipăit, şi de un verde viu) şi consumat cât mai repede, pentru a ne bucura de binefacerile sale. Trebuie fiert repede (să rămână crocant) pentru a evita distrugerea enzimelor. Broccoli poate fi mâncat şi crud, ras peste salate.
2. CIUPERCILE SHIITAKE
– Hiperstimulente ale imunităţii –
Cultivată de mii de ani în Asia, shiitake este numită şi „elixirul vieţii lungi”. Bogată în antioxidanţi şi glucide, mult preţuita ciupercă stimulează sistemul imunitar, fiind utilizată chiar şi în timpul chimioterapiilor, pentru a întări organismul.
Cum se consumă: Ciupercile Shiitake nu se consumă crude, ci transformate în omlete, adăugate ca umpluturi în clătite sau preparate la cuptor. Se găsesc proaspete sau deshidratate, în supermarket.
3. VARZA MURATĂ
– Paznicul florei intestinale –
Cum se consumă: Este de preferat varza crudă, pentru că gătitul distruge o parte din atributele sale. Poate fi preparată ca salată, împreună cu morcovi raşi şi nuci.
Doza recomandată: O dată pe săptămână, în alternativă cu alte crucifere: varză albă şi roşie, varză de Bruxelles.
4. CURCUMA
– Condimentul anti-inflamator –
Cum se consumă: Singură, curcuma este greu asimilată, ea trebuie asociată cu un corp gras, care să îi favorizeze absorbţia, şi cu piper negru, care îi potenţează efectele. La fel ca toate mirodeniile importate din ţări îndepărtate, este recomandabil să o cumpăraţi bio, pentru a fi siguri că este ferită de pesticide şi alţi poluanţi. Curcuma se presară în vinegrete, salate, sosuri calde şi feluri gătite.
5. USTUROIUL
– Vânătorul de microbi –
Cum se consumă: Gătitul distruge o parte din principiile active ale usturoiului, de aceea, cel mai bine este să îl consumaţi crud (între trei şi şase căţei pe zi) sau să îl adăugaţi în mâncăruri la sfârşitul gătitului. Cei care îl digeră mai greu pot să îl taie în două, să-i scoată germenele şi să îl strivească, pentru a elibera moleculele sale bune. E bine să fie consumat în alternanţă cu ceapa şi prazul.
6. MIEREA
– Un elixir antibacterian –
Mierea este unul dintre cele mai bune remedii ale bunicii, în cazul infecţiilor respiratorii. Vitaminele sale, polifenolii şi oligo-elementele acţionează sinergic şi îi conferă proprietăţi cicatrizante, antimicrobiene şi stimulante.
Cum se consumă: Mierea nu trebuie încălzită, şi cel mai bine ar fi să fie consumată chiar în anul în care a fost recoltată. Mierea de tei şi de lavandă sunt cele mai puternice anti-bacteriene. Poate fi pusă în ceai, în salate de fructe, în limonade şi întinsă pe pâine. Dacă v-aţi îmbolnăvit, o infuzie din cimbru cu miere ajută foarte mult. Dar nu abuzaţi! Are multe calorii.
7. LĂMÂIA
– Bună la orice –
Cum se consumă: Se stoarce sucul într-un pahar cu apă sau se adaugă peste salate şi peşte. Nu trebuie încălzită, pentru a-şi păstra vitamina C.
8. KIWI
-Campion în vitamina C –
Cum se consumă: Cel mai bine este să îl consumăm crud, pentru a nu distruge preţioasa vitamina C, sensibilă la căldură. Se poate pune într-un suc, împreună cu alte fructe, într-o salată sau, pur şi simplu, tăiat în două şi mâncat cu linguriţa. Se recomandă unu sau două kiwi, de mai multe ori pe săptămână, în alternanţă cu portocale şi grepfruit.
9. PEŞTELE GRAS
– Furnizor de Omega 3 –
Cum se consumă: Sunt de preferat peştii graşi mai mici, precum macroul, sardinele sau heringul, mai puţin poluaţi decât peştii mari, precum tonul. Cel mai bun este peştele proaspăt, dar şi cel preparat în conserve. Se consumă de 2-3 ori pe săptămână.
10. IAURTUL
-Un complex de probiotice –
Cum se consumă: Trebuie mâncat repede, pentru că numărul probioticelor scade cu timpul, asociindu-l cu alimente bogate în prebiotice (banane, orz, ovăz), pe care bacteriile bune le vor folosi pentru a se dezvolta. Doza ideală: de două ori pe zi.
Sursa: www.formula-as.ro