Astazi este Ziua Internationala a Marii Negre, marcata in 1996. Data celebreaza semnarea, in 1996, a Planului Strategic de Actiune (PSA) pentru Marea Neagra, de catre cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia si Ucraina.
Documentul conține cel mai complet set de strategii si masuri pentru salvarea si reabilitarea zonei. Situatia ecologica a Marii Negre s-a perimat in ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, a pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere. In scopul dezvoltarii cercetarii si rezolvarii problemelor legate de Marea Neagra, in 1993 este inaugurata Universitatea Marii Negre, la Costinești, iar in 1996, este inaugrat, la Constanta, Centrul de Informare, Educare si Resurse pentru Marea Neagra — CIER. Pe aceeasi tema, in 1998 se deschide, la Atena, Centrul International de Studii pentru Marea Neagră (CISM).
La 31 octombrie este celebrat Halloween, o sarbatoare de origine celtica, importata in secolul al XIX-lea, prin intermediul imigranților irlandezi, din Statele Unite ale Americii. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, ce reprezinta “Lanterna lui Jack”. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje haioase si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), in idea ca li se vor juca farse celor ce nu le vor da dulciuri. In unele tari, Halloween este serbat prin parade si carnavaluri. Cele mai cunoscute tari care sarbatoresc Halloween sunt Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar ocazional in unele parti din Australia si Noua Zeelanda.
In America de Nord si Canada isi mentine cel mai inalt nivel de popularitate, anual 65% dintre americani decorandu-si casele si birourile pentru Halloween. Procentul este depasit doar de decoratiunile facute cu ocazia Craciunului. Halloween este sarbatoarea cu ocazia careia sunt vandute cele mai multe bomboane si este a doua sarbatoare dupa Craciun ca volum al vanzarilor globale.
In 1892 iese de sub tipar volumul de povestiri “Aventurile lui Sherlock Holmes”, al lui Arthur Conan Doyle.
In 1920 se promulga legea privind infiintarea scolilor românesti de studii superioare la Paris si Roma.
In 1956 aterizeaza primul avion la Polul Sud sub comanda contraamiralului american G.J.Dufek.
In 1984 Indira Gandhi, prim-ministru al Indiei, este asasinata de doi membri din garda sa de corp.
In 1795 se naste John Keats, poet britanic; in 1935, Adolf von Baeyer – chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1905; in 1881, Eugen Lovinescu – critic, istoric literar, prozator si dramaturg român; in 1922, Barbara Bel Geddes – actrita americanca; in 1929, Bud Spencer – actor italian; in 1936, Siminica – artist acrobat, iar in 1964, Marco van Basten – fotbalist olandez.
In 1918 moare Egon Schiele, pictor austriac; 1960, Mircea Florian – filosof român, iar in 1993, Federico Fellini – regizor italian.