Pentru răni și arsuri superficiale, iritații, poți folosi tratamente naturiste care să vindece rapid pielea.
Uleiuri vegetale
Uleiul de arahide este util pentru tratarea psoriazisului. Cu el poți să masezi zonele dureroase de pe piele. Uleiul de sunătoare ajută în caz de arsuri ușoare, fără bășici. Toacă mărunt flori de sunătoare și pune-le într-un recipient închis la culoare. Acoperă-le cu ulei și lasă-le la macerat 21 de zile. Când rana a făcut crustă, unge-o cu unul dintre aceste uleiuri, până când pielea se vindecă.
Spălături locale
Cu ceai de lavandă poți face băi locale. La o cană cu apă clocotită pune o lingură de plantă uscată. Grăbeşte cicatrizarea rănilor cauzate de tăieturi. Pentru închiderea lor încearcă și băile cu infuzii de coada-șoricelului (3 linguri de plantă la o cană cu apă), gălbenele (2 linguri de flori uscate la 250 ml de apă), isop (1-2 linguri la o cană cu apă). Sunt indicate și decocturile de dentiță (o lingură de plantă la 250 ml de apă) și de iederă (200 g frunze proaspete fierte într-un litru de apă 10 minute).
Tincturi
Pentru refacerea țesuturilor, mai ales după puseurile de acnee, fă spălături locale sau aplică pansamente cu tinctură de arnică. Tinctura de pătlagină s-a dovedit și ea utilă și în ștergerea urmelor lăsate de acnee. Pentru un tratament eficient, folosește un amestec de tincturi de pătlagină, mugur de plop, mărului lupului și propolis, în părți egale. Aplică zilnic, pentru o oră, o compresă făcută cu o linguriță din acest amestec și 5 linguri de ceai de gălbenele.
Cataplasme
Rănile și cicatricele cauzate de o operație devin mai puțin vizibile dacă aplici o dată pe zi o cataplasmă cu tătăneasă şi mărul lupului, în părţi egale. O păstrezi o oră.
Sursa: www.clicksanatate.ro