Tratamentul cu insulină este o modalitate prin care se poate ține sub control nivelul glucozei în sânge. Un hormon secretat de anumite celule aflate în pancreas, insulina participă la metabolizarea glucidelor, mai bine spus, este hormonul implicat în metabolismul glucidelor, care ține nivelul de glucoză din sânge sub control pentru ca astfel organismul să nu sufere modificări.
Medicament indispensabil diabeticilor
Când vine vorba despre insulină sunt oameni care se luptă ani de zile cu diabetul zaharat de tip 2 pentru a nu ajunge să-și injecteze insulină, și alții pentru care chiar și o singură doză este vitală.
Un hormon și în același timp o proteină produsă de celulele beta ale pancreasului, insulina ajută la mutarea glucozei din sânge la celulele ce folosesc glucoza pentru a produce energie. În plus transportă aminoacizii în celule pentru ca acestea să producă proteinele necesare pentru intensificarea depozitării grăsimilor.
Când este nevoie de insulină
Insulina face parte din organismul uman, însă sunt cazuri în care pancreasul ori produce prea multă insulină și organismul nu are ce să facă cu ea, ori produce prea puțină și atunci este necesar tratamentul injectabil cu insulină, acesta fiind cazul diabeticilor de tip 1.
În cazul diabetului de tip doi, valoarea glicemică poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, însă chiar și așa există cazuri în care este necesară administrarea de insulină.
Chiar și în cazul femeilor gravide este posibilă nevoia de a injecta insulină deoarece organismul lor nu poate să controleze nivelul glucozei din sânge doar cu planificarea meselor principale.
Care sunt efectele secundare
Orice tratament poate avea efecte secundare, astfel că și în cazul insulinei există posibilitatea anumitor riscuri, motiv pentru care administrarea ei se face doar la recomandarea medicului curant, care trebuie să știe dacă mai administrezi și alte medicamente astfel încât să nu interacționeze între ele.
Alergiile sunt un alt factor primordial de care trebuie să ții cont atunci când medicul îți recomandă o cură de insulină.
Una dintre reacțiile organismului la insulină poate fi hipoglicemia, adică un nivel mult prea scăzut al glucozei în sânge. Simptomele specifice acestei reacții sunt oboseala accentuată, incapacitatea de a vorbi, transpirația excesivă, starea de confuzie, pierderea cunoștinței sau zvâcnirea mușchilor ori crize de convulsie.
Alimentația joacă un rol esențial mai ales dacă ești predispus la diabet sau ai fost deja diagnosticat cu această afecțiune, dar și mișcarea.
Astfel, pentru a te putea bucura de o viață sănătoasă cât mai mult timp nu uita de hidratare, alimentație sănătoasă, mișcare și bineînțeles odihnă.
Sursa: www.clicksanatate.ro