Generozitatea pare un concept abstract în zilele noastre și mulți o confundă cu slăbiciunea sau chiar naivitatea. Și totuși, iată de ce trebuie cultivată.
Oamenii fiind atât de ocupați, nu mai acordă importanță unor gesturi mărunte dar semnificative.
Dacă privim cu atenție, putem observa în câte moduri ne putem aduce contribuția, dar secretul este să vrem să ajutăm și să o facem fără a aștepta nimic în schimb.
Cum putem deveni mai buni
Primul pas este să dăm importanță lucrurilor mici înconjurătoare. A fi generos nu înseamnă să îți dai haina de pe tine, nici sa oferi sume mari de bani, ci pur și simplu să ajuți, atunci când simți că o poți face, chiar dacă nu ai fost solicitat.
De exemplu, poți ajuta o vecină în vârstă la cumpărături, te poți oferi să ajuți un coleg de muncă cu un lucru pe care nu îl stăpânește încă sau poți dona lucrurile pe care nu le mai porți unei persoane fără posibilități.
Actele de generozitate nu implică neapărat cheltuieli în plus și nu ar trebui privite astfel. Putem numi generozitate și gesturile imateriale, cum ar fi atunci când oferim încurajări unui prieten la nevoie.
Printre cele mai frumoase cadouri pe care le putem oferi cuiva, este timpul nostru. Nu îl putem recupera și nici cumpăra cu bani. Practic, dăruim o parte din viața noastră cuiva, și uneori este de ajuns doar să fim prezenți.
Limita dintre generozitate și naivitate
Deși acțiunea de a fi generos și de a ajuta este cât se poate de nobilă, trebuie să cunoaștem o limită pe care dacă o încălcam riscăm să cădem în sfera naivității.
Ajutorul excesiv oferit cuiva dă impresia că vom fi mereu disponibili pentru ei și că viața noastră personală nu este o prioritate.
A fi luat de bun nu e o noțiune rară, dar în primul rând trebuie să ne ocupăm de noi înșine. O doză de egoism este necesară.
Pe lângă asta, dacă noi nu suntem bine, atunci nu putem să îi ajutăm nici pe alții. Prin urmare, nu trebuie să renunțăm mereu la timpul nostru liber pentru a-i ajuta pe ceilalți, deoarece vom simți acest lucru ca pe o obligație și ne poate trezi sentimentul de frustrare legat de conceptul de generozitate.
Este important să nu facem un gest din obligație, ci fiindcă așa simțim, să ajutăm și să fim buni cu alții. Iar gesturile noastre trebuie să rămână mereu în acord cu noi, cu posibilitățile și disponibilitatea noastră.
Generozitatea și așteptările noastre
Cel mai sincer gest pe care îl putem face este atunci când știm că persoană respectivă nu ni-l poate întoarce, dar tot îl săvarșim.
De fapt, atunci când aștepți un alt favor în schimb, întreabă-te dacă ai făcut acel gest frumos din generozitate sau a fost doar un schimb de servicii pentru a te ajuta tot pe tine însuți, într-un viitor?
Atunci când dăruim, dacă decidem să facem asta, ar trebui să o facem fără a aștepta servicii mai târziu sau pentru „a ni se ierta din păcate”. Să facem pentru oameni, căci tot oameni suntem și noi și știm cât de bine ne poate prinde ajutorul cuiva.
Cu siguranță vom evolua ca oameni și vom fi mai atenți la nevoile celorlalți. Dacă ne dorim o lume mai bună, cel mai bun exemplu pe care îl putem oferi este prin noi înșine.
Sursa: www.psychologies.ro