Sarbatorirea iubirii pe 14 februarie isi are originile la poporul britanic. Potrivit traditiei, in aceasta zi pasarile isi aleg partenerii, fiind denumita si „ziua casatoriei pasarilor”. Astfel, extrapolata, data a devenit si “ziua iubirii” pentru oameni. Inca din 1800 se pastreaza traditia trimiterii felicitarilor, cand au fost confectionate primele felicitari de Sfantul Valentin. Ele erau confectionate din dantela si satin si cuprindeau mesaje scrise de mana.
Felicitarile sunt trimise atat persoanelor iubite, cat si acelora pe care ii iubim in secret. In aceasta zi se daruiesc si mici cadouri intre indragostiri, in trecut, in Wales daruindu-se linguri sculptate in lemn si decorate sau lacate si chei, ca simbol al iubirii.
Pe la sfarsitul anilor 1800 apare si prima cutie cu bomboane de ciocolata decorata pentru Valentine’s Day, de catre Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul ciocolatier.legate de aceasta zi exista si numeroase obiceiuri sau superstitii. In Danemarca sunt trimisi ghiocei presati celor mai dragi prieteni. In alte tari exista obiceiul ca femeile tinere sa primeasca un cadou vestimentar de la un potential pretendent, echivalentul unei cerere in casatorie.
Astfel, pastrarea sau refuzul acestui cadou devin echivalentul unui accept sau refuz al respectivei cereri in casatorie. Valentine’s Day este sarbatorita in multe tari din intreaga lume, desi au fost pastrate si sarbatorile autohtone ale iubirii, situatie in care se afla si România, care are traditional ziua de Dragobete, in data de 24 februarie. Fie ca suntem avantgardisti sau traditionalisti, iubirea ar trebui celebrate de fiecare dintre noi ori de cate ori avem ocazia, poate chiar zilnic!