10 alimente care ne pot creşte imunitatea

Organismul nostru duce zilnic o luptă cu diferiţi agenţi patogeni, bacterieni, virali, parazitari, dar cel mai aprig adversar, care suprasolicită sistemul imunitar, pare să fie stresul. O alimentaţie echilibrată poate ajuta acest sistem să funcţioneze optim. Ba mai mult, poate proteja organismul de bolile sau infecţiile pe care le-ar putea contacta.

„E de preferat să avem un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume, un program regulat de mese şi un număr adecvat de ore de somn”, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

În opinia specialistului, printre alimentele care contribuie la o bună funcţionare a sistemului imunitar se numără:

Iaurtul şi lactatele fermentate cresc intensitatea răspunsului imun la o serie de bacterii şi viruşi. Pot fi consumate la micul dejun, gustări sau chiar în locul unei mese principale atunci când situaţia nu permite altceva.

Kiwi şi afinele sunt fructe bogate în vitamina C, cresc rezistenţa la boli şi au efect antioxidant.

Oul este o sursă de proteină de cea mai înaltă calitate şi conţinte toţi cei opt aminoacizi esenţiali, pe care organsimul nu îi poate sintetiza. Totodată, sunt o importantă sursa de vitamine antioxidante (A şi D) şi minerale (fier, seleniu, zinc).

Carnea roşie este o sursă bogată de proteine şi minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona efficient. În perioada de convalescenţă ajută la refacerea organismului.

Ardeiul gras, indiferent de culoare, şi morcovii conţin cantităţi mari de betacaroten, fitonutrient cu proprietăţi antioxidante, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Provitamina A stimulează producţia de anticorpi şi menţine integritatea pielii şi mucoaselor.

Peştele gras (somon, ton, sardine) este bogat în acizi graşi esenţiali omega-3, cu rol antiinflamator.

Scorţişoara conţine din plin antioxidanţi, ajută la stabilizarea zahărului în sânge şi luptă împotriva colesterolului rău.

Usturoiul. Aromatul condiment este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale şi poate fi folosit în multe feluri de mâncare. Acesta previne răcelile comune, precum şi bolile gastrointestinale.

Ghimbirul este excelent în lupta împotriva răcelii şi gripei, dar ajută şi în cazul altor boli.

Lămâia, bogată în vitamina C şi antoxidanţi, poate îmbunătăţi sistemul imunitar. Un pahar de apă cu lămâie, dimineaţa pe stomacul gol, este modul cel mai sănătos de a ne începe ziua.

„O dietă adecvată poate ajuta sistemul imunitar să funcţioneze optim, mai ales în perioadele în care este suprasolicitat de anumiţi factori, precum stresul sau frigul”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

De asemenea, încearcă să faci exerciţii în mod regulat, cum ar fi o plimbare zilnică de 30 de minute. Acesta îţi poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiei.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*