Rubeola este o boală infecto-contagioasă, specific umană, dată de virusul rubeolic . Se caracterizeză prin erupţie, alterarea stării generale şi adenopatii laterocervicale. Poate apărea la orice vârstă.
„Ca şi epidemiologie, este important să ştim că apare la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Pacientul prezintă rar febră’’, precizeză medicul pediatru Flavia Vornicu pentru Ce se întâmplă, doctore?
„Rezervorul de infecţie este exclusiv uman şi este dat de bolnavii acuţi (aparenţi sau inaparenţi clinic). Contagiozitatea este cuprinsă între 40 % şi 80%. Poarta de intrare este mucoasa respiratorie, posibil şi cea conjunctivală (prin frecare cu mâna contaminată)’’, adaugă pediatrul Cristina Mihăilă.
Afecţiunea se manifestă prin mici semne premonitorii: disconfort, subfebrilitate, dureri în gât şi chiar artralgii. „Apoi apare un singur val de erupţie generalizată, concomitent pe faţă, trunchi şi membre, erupţie sub formă de mici pete, ca bobul de orez, roz”, mai spune Cristina Mihăilă.
„Evoluţia bolii este una uşoară, singura care pune probleme mari este rubeola congenitală. Profilaxia se face cu vaccinul ROR la vârsta de 1 an, iar ca tratament optăm pentru unul simptomatic:
- izolarea la domiciliu timp de 7-10 zile, cu repaus la pat
- hidratare corespunzătoare cu: supe, ceaiuri, apă, sucuri naturale de fructe
- evitarea contactului cu femeile gravide
- dacă micuţul prezintă febră, se pot administra:ibuprofen, paracetamol
- administrarea de soluţii calmante (mixture mentolată, calamină ) la nivelul tegumentelor”, adaugă medicul pediatru Flavia Vornicu.
Rubeola poate dura 1-4 zile, după care dispare complet. „Starea generală e puţin alterată, copiii şi tinerii acuză artralgii la nivelul articulaţiilor mari şi mici. Convalescenţa trece rapid şi nu afectează starea generală. Lasă imunitatea durabilă, pe viaţă”, susţine pediatrul Cristina Mihăilă pentru CSID.
Complicaţiile rubeolei sunt rare, dar posibile: anemie autoimună, purpură trombocitopenică, encefalită, iar la gravide poate determina moartea fătului (dacă survine în primul trimestru), malformaţii ale cordului, ochiului, oaselor, auzului sau chiar naşteri premature.
Tratamentul este simptomatic în formele uşoare, iar în cazul complicaţiilor necesită spitalizare şi corticoterapie.
Pentru a preveni această boală se recomandă efectuarea vaccinului (ROR) care asigură imunizarea pe o perioadă de 15-20 de ani.
Schema actuală de vaccinare include:
vaccinuri obligatorii:
- la 2 luni, 4 luni si 11 luni – vaccin hexavalent (Hexacima sau Infanrix Hexa) şi antipneumococic (Prevenar 13)
- la 9 şi 12 luni- ROR
- la 5 ani – ROR
- la 6 ani – Tetraxim
- la 9 ani, 11 ani – la fetite – antipapiloma virus (Cervarix)
- 14 ani – dT
vaccinuri facultative: Rotarix sau Rotatec 2/3 doze, administrate în primele 6 luni de viaţă, care previne enterocolitele cu Rotavirus şi care la sugar poate necesita spitalizare
-VarilRix – 2 doze
-Havrix – 2 doze
Contraindicaţiile vaccinării: afecţiune acută cu febră sau boli imunologice severe.
Printre reacţiile adverse putem enumera febra sau subfebrilitatea, uşoară inapetenţă, apatie, modificarea stării generale, scaune semilegate – o mică induraţie care se retrage în câteva zile. Ele sunt destul de rare.
„Incidenţa clinică a rubeolei este similară la băieţi şi fete. La adulţi, mai multe cazuri sunt observate la femei decât la bărbaţi”, mai spune medicul pediatru Flavia Vornicu.
Sursa: www.csid.ro