Majoritatea copiilor mint la un moment dat, dar poate fi o surpriză când îţi vei prinde copilul cu minciuna pentru prima dată. Să înveţe să mintă e o parte a procesului de dezvoltare a copilului, dar aşa este şi să înveţe să spună adevărul. Iată cum să îi transmiţi copilului faptul că onestitatea este importantă.
De ce mint copiii
Cel mai adesea o fac din motive care au sens în mintea lor, precum:
- Să acopere ceva ce au făcut şi le-ar putea atrage pedepse
- Să vadă cum reacţionezi când te mint
- Să pară că ceea ce îţi povestesc este mai interesant
- Să îţi atragă atenţia, chiar şi atunci când sunt conştienţi că tu ştii adevărul
- Să obţină ceva ce îşi doresc şi au impresia că nu pot obţine altfel
Când încep copiii să mintă
Copiii pot învăţa să mintă de mici, de obicei în jurul vârstei de 3 ani. Aceea este perioada în care cel mic începe să realizeze că părintele nu are capacitatea de a-i citi gândurile, aşa că poate spune lucruri neadevărate, pe care adulţii să nu le identifice ca fiind minciuni.
Copiii mint cel mai mult şi mai frecvent între 4 şi 6 ani. Aceasta este perioada când sunt capabili sp îşi îmbunătăţească abilităţile de a minţi prin asocierea expresiei faciale şi a tonului cu ceea ce spun, dând mai multă veridicitate. Dacă le ceri să îţi explice mai în detaliu povestea, nu se vor pierde cu firea şi vor inventa din ce în ce mai multe amănunte.
Când ajung la vârsta şcolară, copiii mint mai mult şi prin antrenament ajung să de descurce din ce în ce mai bine. Minciunile devin mai elaborate, pentru că cel mic are un vocabular mai bogat şi înţelge din ce în ce mai bine cum gândesc ceilalţi.
Pe la 8 ani, copiii sunt capabili să mintă fără să fie prinşi.
Cum încurajezi copilul să spună adevărul
„Când copilul este suficient de mare ca să înţeleagă diferenţa dintre adevăr şi minciună, este bine să îi încurajezi să aleagă mereu varianta adevărului. Poţi face asta subliniind permanent cât de importantă este onestitatea în familia voastră. Şi la fel de important este să nu îl pedepseşti când îl minte ca să acopere lucruri pe care le-a făcut şi care ar fi pasibile de pedeapsă, pentru că se va teme să îţi spună adevărul şi va găsi metode din ce în ce mai abile să se ascundă de tine. Spune-i de câte ori ai ocazia că nu îţi place că el minte şi de câte ori o face te simţi tristă şi dezamăgită,” spune psihologul Florin Nicolescu
Trucuri prin care poţi încuraja onestitatea:
- Dacă vezi că cel mic inventează o poveste despre o situaţie reală, îi poţi răspunde spunând ceva de genul: este o poveste grozavă, putem să o scriem într-o carte. Acest lucru va încuraja dezvoltarea imaginaţiei copilului tău fără să încurajeze minciuna.
- Ajută copilul să evite situaţiile în care ar putea fi tentat să mintă. Dacă a vărsat paharul cu lapte, spre exemplu, nu-l întreba ce a făcut, eventual pe un ton acuzator, ci spune-i ca e doar un accident şi că veţi strânge împreună.
- Lauda de sine este o formă de minciună pe care o practică mulţi copii, din nevoia de a obţine admiraţie şi respect de la ceilalţi. Ca să eviţi genul acesta de atitudine, încearcă să îţi lauzi copilul când face lucruri bune, pentru că asta îi va creşte sima de sine şi nu va mai simţi nevoia să mintă.
- Asigură-te că ştie că minciuna este inacceptabilă în familia voastră şi că există consecinţe pentru ea.
- Când cel mic face o prostie, încurajează-l să fie onest. Ascultă-i argumentele şi spune-i că te bucuri că a fost sincer, pentru că astfel va înţelege că nu are motive să mintă, îţi poate spune orice.
- Citeşte-i poveşti şi cărţi care subliniază importanţa onestităţii. Mai ales când sunt mici, copiii tind să îţi ia modele de comportament şi din poveştile citite.
Sursa: www.csid.ro