Astazi sarbatorim 2 evenimente in lumea teatrului: Ziua Solidaritatii Artistilor si Ziua Mondiala a Teatrului. Zilei Solidaritatii Artistilor a dat nastere, in 2002, Campaniei Nationale “Artistii pentru artisti”.
Scopul sau este de sensibilizare a opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici, cu probleme financiare si de sanatate, din toata tara. Campania apartine UNITER sip e langa component materiala, are si una umanitara, reprezentand un stimulator al solidaritatii artistice si ca semnal pentru publicul de teatru si pentru autoritati. Componenta solidaritatii este asigurata prin participarea artistilor la realizarea unor spectacole caritabile si prin atragerea de parteneri finantatori, donatori, sponsori.
Ziua Mondiala a Teatrului a fost marcata in 1961 de catre Institutul International de Teatru. Acesta reprezinta cea mai importanta organizatie internationala nonguvernamentala din domeniul artelor spectacolului, fiind infiintat, in 1948, de UNESCO. Aceasta zi este sarbatorita prin spectacole si concerte, publicul avand ocazia de a se reintalni cu artistii preferati. In fiecare an, o personalitate marcanta a teatrului e invitata sa comunice reflectiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul. Primul mesaj trransmis a fost in 1962, semnt de catre Jean Cocteau, iar cel de anul trecut a fost semnat de actrita franceza Isabelle Huppert.
In 1703 imparatul Petru cel Mare al Rusiei fondeaza orasul Sankt Petersburg.
In 1899 Guglielmo Marconi realizeaza prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.
In 1914 se infiinteaza Comitetul Olimpic Român, recunoscut in acelasi an de Comitetul International Olimpic.
In 1918 are loc Unirea Republicii Democratice Moldovenesti –Basarabia – cu România, prin decizia Sfatului Tarii, acesta reprezentand inceputul procesului de formare a României Mari.
In 1845 se naste Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german, parintele Rzelor X, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1901; in 1871, Heinrich Mann – scriitor german; in 1908, Serban Titeica – fizician român, membru al Academiei Române; in 1956, Floarea Calota – solista româna de muzica populara; in 1969, Mariah Carey – cantareata, compozitoare, producatoare si actrita americana, iar in 1971, David Coulthard – pilot sotian de Formula 1.
In 1770 moare Giambattista Tiepolo (Giovanni Battista Tiepolo), pictor baroc italian, tatal pictorilor Giovanni Domenico Tiepolo si Lorenzo Tiepolo; in 1968, Iuri Gagarin – cosmonaut rus, primul om in spatiu, iar in 2008, George-Mihail Pruteanu – lingvist, eseist si politician român.