Tranzactii imobiliare cu acte false

Un barbat a reusit sa determine trei persoane sa-si vânda apartamentele, prin mijloace frauduloase, in conditiile in care mama si sotiile acestora erau plecate la munca in stainatate. Vasile V. s-a ocupat atât de martorii falsi pe care i-a adus in fata notarului, cât si de actele cadastrale. Totul s-a petrecut acum un an de zile.
Cu ajutorul martorilor de identitate, infractorul a reusit ca dobândeasca procuri notariale prin care era imputernicit sa instraineze apartamentele. Asa a procedat in toate cele trei cazuri. Barbatul, in vârsta de 40 de ani, a vândut trei apartamente, doua din Bacau, de pe strazile Calugareni si Aprodu Purice si unul din Buhusi. Vasile V. a convins mai multe persoane sa-i fie complici, i-a adus in fata notarului si i-a instigat sa declare fals pentru a primi actele necesare. Pentru faptele sale penale, barbatul a fost trimis in judecata. Aceeasi soarta au avut-o si complicii. Capul infractiunii a fost pedepsit pentru fals in inscrisuri oficiale, instigare la fals in declaratii, uz de fals si inselaciune in forma continuata. Celelalte persoane implicate sunt acuzate de fals privind identitatea si complicitate la inselaciune. „Recomandam notarilor si persoanelor care ar putea fi victime ale infractiunii de inselaciune sa verifice cu atentie identitatea celui banuit, sa nu se lase pacaliti si sa anunte imediat politia. Mai exista alte 8 plângeri pentru aceleasi infractiuni. Persoane, inca neidentificate, au instrainat, in mod fraudulos, case, terenuri si apartamente”, a declarat Valerica Manole, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.
Alte moduri de operare
Exista mai multe posibilitati prin care persoanele pot fi inselate. In cele mai multe cazuri, chiriasii sunt de buna credinta, dar printre acestia exista si indivizi care profita de neglijenta proprietarilor in ceea ce priveste modul de pastrare a actelor casei si a celor de identitate pentru a-si insusi, pe nedrept, locuintele acestora. Acest gen de infractori falsifica actul de identitate, iar ulterior vând apartamentul. Uneori, chiar proprietarii sunt cei care ofera aceste acte persoanelor gazduite in scopul obtinerii vizei de flotant. O alta situatie este cea in care se obtine o semnatura „in alb” de la proprietarul unei case, in baza careia escrocul intocmeste o procura prin care pretinde ca a fost mandatat sa vânda locuinta, lucru pe care il si face.
Ce spune Codul Penal
„Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani”(…) „Inselaciunea savârsita prin folosirea de nume sau calitati ori de alte mijloace frauduloase, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”(…)
Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*