Vara, când temperaturile devine tot mai sufocante, trebuie să acordăm o atenţie specială alimentaţiei. Aceasta trebuie sa fie echilibrată şi să aducă un aport optim de nutrienţi şi minerale. Astfel, vom putea duce la capăt toate îndatoririle zilnice.
“Pentru a elimina riscul deshidratării, recomand consumul de alimente bogate în apă, în special fructe şi legume. Organismul are nevoie de 1 litru şi jumătate-2 litri de apă pentru reabsorbţia volumului de lichide şi de săruri minerale pierdute prin transpiraţie”, spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele şi lichidele la care nu trebuie să renunţăm în această perioadă!
Castraveţii nu sunt doar o gustare răcoritoare şi crocantă, ci şi legume de vară sănătoase şi gustoase, cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii. Castraveţii sunt compuşi în proporţie de 95% din apă, ceea ce înseamnă că într-o zi călduroasă de vară ne pot ajuta să ne menţinem hidrataţi.
Există multe moduri de a ne bucura de beneficiile castraveţilor, aceştia putând fi consumaţi atât cruzi în salate, cât şi muraţi. Însă castraveţii pot fi folosiţi şi ca o bază excelentă pentru sucul de legume, ar asta pentru că au o aromă răcoroasă şi conţin apă. La această bază se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel, ţelină. Sucurile pot fi o modalitate ideală de a consuma castraveţii.
Bogate în apă, frunzele de salată sunt o sursă extraordinară de vitamine, A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru sau zinc.
Salata verde este saracă în calorii, saţioasă, accelerează procesul de eliminare şi chiar reglează apetitul, ajutându-ne astfel să scăpăm de kilogramele în plus într-un mod natural şi sănătos.
Dovlecelul. Este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale esenţiale pentru funcţionarea organismului, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu, magneziu.
Fructele cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, căpşunile. Pepenele este fructul ideal pe timpul verii, are un conţinut ridicat de apă, este bogat în vitamine şi ne ajută să ne păstrăm energia în perioadele caniculare.
Căpşunile contribuie la revitalizarea organismului, fiind bogate în minerale şi vitamine, reduc stresul şi grăbesc procesul de vindecare. Căpşunile se numără printre cele mai iubite şi sănătoase fructe ale sezonului şi pot fi incluse în topul fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă. Se consideră că proprietăţile antioxidante au legătură cu culoarea roşu-strălucitoare pe care o au.
Rodiile ajută la reducerea temperaturii corporale şi, în plus, sunt bogate în vitamine şi minerale care asigură buna funcţionare a organismului. Rodiile reprezintă o sursă importantă de vitamine, A, B5, C, E, K, acid folic, dar şi minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier.
Ceaiul de mentă sau menta dintr-o limonadă uşor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii corpului. Recomand consumul de ceai de mentă după o masă copioasă, dar şi în cazul indigestiilor sau meteorismului (balonării).
Pentru echilibrarea pierderilor de calciu din organism pe timpul verii este benefic consumul de iaurt. Acesta poate fi consumat la orice masă. Este o sursă sanogenă de proteine şi este recomandat şi persoanelor care doresc să scadă în greutate.
Pline de vitamine, sucurile naturale şi smoothie-urile ne ajută să luptăm contra oboselii din timpul caniculei. Trebuie să acordăm atenţie zahărului din aceste băuturi şi să încercăm să diluăm cu puţină apă.
Supa. În acest mod ne şi hidratăm, dar prin aportul de fibre combatem şi tulburările de tranzit.
Sursa: www.csid.ro