„Saracia, vârsta inaintata a celor care detin aceste pamânturi, plecarea tinerilor in strainatate sau tranzactiile imobiliare sunt câteva din motivele pentru care terenurile ramân nelucrate”, a precizat specialistul Mihai Banu, directorul Directiei Agricole si Pentru Dezvoltare Rurala.
Specialistii din agricultura bacauana estimeaza ca in anul 2008 vor ramâne nelucrate peste 15 mii de hectare de teren arabil. Conform calculelor, suprafata agricola a juetului Bacau este de 321 de mii de hectare, din care arabil 186 de mii de hectare, 5 mii de hectare cu vie, 1686 cu livezi, 121 de mii de hecatre de pajisti. In campania de toamna au fost infiintate culturi pe o suprafata de 20 de mii de hectare. „Din suprafata arabila a judetului Bacau au fost infiintate culturi pe o suprafata de 20318 hectare, din care 16 mii sunt cu grâu, secara si triticale, 516 cu orz boabe, 170 cu orzoaica de toamna, 3496 cu rapita boabe pentru ulei si 150 de hecatre cu legume”, a declarat Mihai Banu, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau. In aceasta primavara, se estimeaza ca vor fi infiintate culturi pe 130783 de hectare, dar din acestea peste 15 mii de hectare vor ramne nelucrate.”Motivele pentru care aceste suprafete ramân nelucrate sunt deja cunoscute. Saracia, vârsta inaintata a celor care detin aceste pamânturi, plecarea tinerilor in strainatate sau tranzactiile imobiliare sunt câteva din motivele pentru care terenurile ramân nelucrate”, a mai precizat Mihai Banu.
Guvernul liberal a uitat de seceta si irigatii
Meteorologii au anuntat o vara calda si secetoasa. De aceasta stare de lucruri nu vor fi afectate culturile de toamna. „La aceasta data starea de vegetatie a culturilor infiintate in toamna 2007 este foarte buna, cu exceptia suprafetei de 864 de hectare de grâu. Asta deoarece, infiintarea culturilor a fost realizata in epoca optima de samanat si existenta unui nivel optim de umiditate in sol. S-a constatat de asemenea un efect favorabil al sprijinului acordat in toamna, prin bonuri valorice pentru infiintarea culturilor”, a mai precizat Banu. Ministerul Agriculturii, desi a promis sprijin pentru achizitionarea instalatiilor de irigare, nu si-a respectat angajamentele. Unitatea Bacau din cadrul Autoritasii de Imbunatatiri Funciare reclama faptul ca nu sunt bani si nici programe de finantare pentru achizitionarea utilajelor pentru irigat. Pâna in prezent s-au contractat de urgenta, prin incredintare directa in sistemele Damienesti si Sascut lucrari cu valoarea sub 10 mii de euro. „Sunt necesare programe de achizitionare a echipamentelor cu sprijin financiar”, se arata in actul inmânat prefectului Claudiu Serban de catre reprezentantii institutiilor din agricultura. Estimarile arata ca in 2008 ar fi necesara irigarea a 22854 de hectare in marea majoritate in zona de vest a judetului. Sunt probleme grave la Damienesti, Tamasi si la Itesti.
Mircea MERTICARIU