Braconaj la Insula de Agrement

Braconierii prinsi. Agentul de paza de la Insula de Agrement a observat, ieri dimineata, ca în zona debarcaderului pe partea canalului de fuga, doua persoane cu o barca scoteau din apa o plasa cu peste. Un echipaj de interventie al Politiei Primariei s-a deplasat în zona mai sus mentionata unde cei doi îs continuau treaba nestingherit. Somati sa iasa din apa, cei doi au refuzat, motiv pentru care agentii de interventie au intrat dupa ei si au reusit în cele din urma sa-i prinda. Condusi la sediul Politiei Primariei, s-a constat ca braconierii sunt B.Costel, de 32 de ani si C. Constantin, de 32 de ani din Bacau si ca erau cautati de mai multa vreme de catre reprezentantii Centrului Regional de Ecologie si Jandarmeria Bacau, pentru savârsirea de acte de braconaj. Oamenii au fost predati lucratorilor Sectiei 2 Politie pentru definitivarea cercetarilor.

Ecologistii vor sa combata braconajul

In ultima saptamâna, voluntarii Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacau au derulat 5 actiuni de combatere a braconajului pe raza ariilor naturale protejate pe care centrul le are în custodie. In urma actiunilor derulate în colaborare cu Gruparea de Jandarmi Mobila si Inspectoratul de Jandarmi Judetean au fost întocmite 4 dosare penale pentru braconaj, au fost gasite plase în lungime de aproximativ 500 de metri, precum si alte scule de pescuit interzise. Pestii gasiti vii în plase au fost eliberati. „In ceea ce priveste braconajul piscicol, la nivelul judetului Bacau, colaborarea dintre institutiile locale cu atributii în apararea faunei salbatice poate reprezenta un exemplu pentru modul în care pot fi abordate si alte probleme de mediu: deseuri, defrisari, poluare industriala, degradarea mediului urban”, precizeaza Gabriel Gritcu, coordonator CRE.

Braconierii au permise de pescuit

Reprezentantii centrului sustin ca desi pe plan local depun eforturi pentru protejarea faunei salbatice din apele naturale, este posibil ca acest efort sa fie compromis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura din cadrul Ministerului Agriculturii. „Aceasta institutie care nu are sediu sau reprezentanti în Bacau, acorda permise de pescuit comercial braconierilor, astfel încât interesul comunitatii bacauane de a avea în jurul orasului ape curate este încalcat de catre zecile de braconieri aflati sub umbrela functionarilor de la Bucuresti”, a mai spus Gritcu. Ecologistii afirma ca vor continua sa lupte împotriva braconajul atât pe teren, cât si împotriva favorizarii acestuia de catre Ministerul Agriculturii, prin acordarea de permise de pescuit industrial pe apele naturale interne, fapt interzis în Uniunea Europeana.
Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*