Ioan Apostol este cel mai vechi primar din judet, printre cei mai destoinici functionari din administratiile locale, si a fost facut cetatean de onoare al comunei!
Opt sate intra in componenta comunei Filipesti, Cârligi, Galbeni, Oniscani, Hârlesti, Boanta, Cornesti, Cotu – Grosului si Filipesti.
Ioan Apostol se numara printre primarii cu cele mai vechi state de servicii in aceasta calitate. Cu mandatul din aceasta legislatura ajunge la 29 de ani de primarie. E mult, e putin? „Aproape ca ma confund cu administratia locala. Am fost primar si inainte si dupa Revolutie. Cunosc comuna ca propriile buzunare. Lumea m-a ales si pentru faptul ca s-au facut multe lucruri bune si utile pentru cetateni. Investitiile au fost destul de importante si am reusit ca, impreuna cu echipa din Primarie, sa multumim pe foarta multa lume. Mi-am iubit consatenii, familia, mai mult, nu am nici o ruda in comuna! Eu si sotia suntem veniti la Filipesti din 1970, din judetul Neamt, n-am botezat pe nimeni in comuna. Asta explica si lipsa interventiilor. Usa primarului este deschisa la orice zi din ora si din noapte. Am dispretuit crâsmele si bautura, am ajutat nevoiasii. Acestea sunt secretele mele”, spune Ioan Apostol. Consilierii locali din opozitie si-au dat seama ca activitatea alesului obstii trebuie rasplatita si au decis sa-l faca cetatean de onoare pe cel care a slujit comuna mai bine de un sfert de secol!
In familia primarului sunt trei doctori in stiinte!
In 1997, un baiat si o fata, unul mai tânar decât celalalt, fata 18 ani abia impliniti, iar baiatul 22, s-au decis sa-si lege destinele si sa porneasca impreuna pe drumul vietii. Si viata a fost darnica cu Ioan si Angelica Apostol, i-a daruit trei copii, doua fete si un baiat. „Copiii au fost cea mai mare avere a mea si singura. Cred ca ei sunt realizarea cea mai mare dintr-o viata dedicata oamenilor, administratiei locale”, spune Ioan Apostol, primarul comunei Filipesti. Si trebuie mentionat un lucru extrem de important. Copiii primarului Apostol au invatat aici, la Filipesti, cu dascali de tara si suplinitori doar cu liceul. „Poate si din acest motiv am avut emotii de fiecare data când unul dintre ei dadea examen de admitere la liceu. Nu ca ma indoiam de calitatile cadrelor didactice din comuna, dar stiti cum e la tara, când parintii elevilor sunt primari sau cadre didactice. Mai iau o nota mai usor, le mai sunt trecute cu vederea anumite lipsuri. Dar nu m-au facut de râs, chiar si in aceste conditii. Au intrat toti la facultate iar acum toti trei sunt doctori in stiinte. Carmen, fiica cea mare, a dat examen la liceul sanitar, reusind a patra din 800 candidati. Acum este medic primar si directorul Policlinicii din Tg. Mures, doctor in stiinte medicale, specializarea nutritie si diabet. Catalin, al doilea copil, este si acum mândru ca a fost, pe timpul scolii, comandantul unitatii de pionieri! De aceea a si ales cariera militara si este absolvent al Institutului de Artilerie de la Brasov, lt. col. inginer, economist, absolvent ASE, director economic la Academia Tehnica Militara Bucuresti. Mezina, Monica, absolventa a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, sectia psihilogie, a plecat dupa absolvire in Canada, s-a casatorit cu un vicepresedinte de banca si si-a dat doctoratul in stiinte psihologice, fiind acum inspector scolar la Toronto”, spune cu mândrie in glas Ioan Apostol, unul din cei mai vechi primari din tara.
Realizari? Cât cuprinde!
„Sa va spun ce am facut eu de când sunt primar? Imi trebuie un ziar aparte pentru asa ceva. Este o adevarata explozie de realizari. Am atras fonduri de peste 300 miliarde lei concretizate in aductiunea de apa pentru 3.600 de suflete in satele Galbeni, Cârligi, Filipesti. In aceste zile, se fac probe de presiune la gaz metan in satul Filipesti. Iata ca, dupa ani de asteptare, a inceput sa curga gazul si prin conductele din Filipesti. Nu s-a putut pâna acum pentru ca nu s-a gasit un distribuitor. In sfârsit, SC FILIP INTERNTATIONAL Bucuresti a obtinut autorizatia de la ANGRN si urmeaza ca locuitorii satului sa se racordeze la reteaua de gaze. Apoi, tot in Filipesti, am câstigat un proiect pentru canalizare prin Ordonanta 7 iar lucrarile sunt in plina desfasurare, termenul de finalizare fiind 30 iulie 2008, inclusiv a statiei de epurare. S-a reabilitat DC 8, Filipesti – Galbeni, lucrarile fiind incepute in 2007 si care se vor finaliza in aceasta vara pentru patru kilometri de asfalt, montare de gabioane, santuri periate. Va fi o sosea ultramoderna. S-a asfaltat DC 157, Cârligi – Bahna. S-a construit o gradinita moderna in satul Cârligi, unde invata doua grupe de copii, in conditii ultra moderne. Nu mai vorbesc de Casa de cultura „Radu Beligan”, investitie care a costat peste cionci miliarde lei, pe care i-am imprumutat de la o banca. Am achizitionat un tractor cu care am balastat 137 kilometri de drum satesc si ulite. Am construit un cohet monument in centrul comunei pentru cei 270 eroi cazuti la datorie, costul investitiei fiind de peste un miliard lei. S-au reabilitat scolile, de la sarpanta pâna la introducerea incalzirii centralizate in toate cele sase scoli si gradinite din comuna. Acelasi lucru s-a petrecut si cu unitatile de cult din comuna, in bisericile din Filipesti, Galbeni, Cârligi, Oniscani si Hârlesti fiind montate centrale termice. A fost introdus un microbuz pentru a transporta copiii de la Galbeni si din Hârlesti. Poate suntem singurii diin judet care am facut pe ambele parti ale lui E 85 alei pietonale, s-au montat peste o suta de banci, arbusti ornamentali si cosuri de gunoi, dând un aspect urban localitatii”, insira pe nerasuflate unele din realizarile sale Ioan Apostol.
Proiecte indraznete
„Proiecte? Vreau ca toate cele sapte sate componente ale comunei sa arate ca satul Filipesti! Acesta este de fapt, si sloganul meu de campanie. Vrem sa introducem apa, canalizare si gaz metan in satele Oniscani, Boanta, Hârlesti, Cornesti. S-a intocmit documentatia pentru asfaltarea tuturor ulitelor si strazilor din Ffilipesti, reabilitarea DC 8, si de procurare de utilaje terasiere si un buldoexcavator pentru santuri si alte nevoi utilitare. Toate acestea printr-un proiect integrat la Masura 322. Cred ca ne va fi acceptat si dosarul pentru construirea bazei sportive unde va juca echipa noastra de fotbal, deocamdata participanta in categoria onoare, antrenata de fostul mjare jucator, Vasile Soiman. Vom reabilita scoala de la Oniscani”, dezvaluie primarul Ioan Apostol intentiile sale viitoare.
Un gest care tradeaza educatia din familie
Un fapt extrem de emotionant s-a petrecut in familia primarului Apostul la sfârsitul anului trecut. „Pe 14 decembrie am fost anuntat de fiul meu Catalin, fara nicio pregatire prealabila, ca pleaca in Canada, la sora sa. Trebuie sa va spun ca sotia mea are probleme cu rinichii si se pare ca si mezina familiei a mostenit aceasta boala. Ei bine, fiul meu mi-a spus ca pleaca la Toronto sa-i doneze surorii sale un rinichi! Credeti-ma ca nu stiu ce as fi raspuns in cazul in care m-ar fi intrebat inainte, daca sa se duca sau nu. Acest fapt ma face sa gândesc ca nu am trait degeaba pe acest pamânt”, spune Ioan Apostol.
FELICITARI!!!
da daca era ioan apostol semana cu un oras la perfectie dar de cand a venit dorin tomescu nu a facut nimica in sat nu a ridicat un pai in acest sat
ba…tanaule…tu vorbesti, nataraule care esti si locuiesti la „SEMEA”
ba boule veziti de treaba ta ca daca te prind pe pus sa maninci coaele si sa sugi melcu
ba boule daca te prind iti rup capu sa ma lingi de oua