Manastirea Casin, lectie de istorie

Gabriel Apreotesei este unul dintre cei mai tineri primari din judetul Bacau. Ocupa acest fotoliu, de primar al comunei Manastirea Casin, din 2004. Acum se afla in fata cellui de al doilea mandat. „Nici nu stiu când au trecut patru ani, dar ceea ce stiu sigur este ca in comuna s-au schimbat multe. Am reusit sa realizam o serie de obiective considerate greu de facut. Am avut sprijinul cetatenilor, al consilierilor locali si al Consiliului Judetean. De aceea cred ca am reusit”, spune Gabriel Apreotesei. A mai lucrat in cadrul Primariei si inainte de a fi ales, la serviciul urbanism. „Este o comuna destul de mare, cu multe probleme. Sa nu uitam ca se intinde pe o suprafata de 25.000 hectare. Cu toate acestea, printr-o strânsa colaborare cu comunele invecinate, in special cu Casin, am reusit multe, dar am si invatat multe”, adauga primarul din Casin. Datorita unei bune intelegeri intre cele doua comune de pe Valea Casinului si a relatiei deosebite cu Consiliul Judetean s-a reusit reabilitarea DJ 115 Onesti – Scutaru, pâna acum doi ani un adevarat chin pentru toata lumea. „Acesta este cel mai important obiectiv realizat pe Valea Casinului care creaza premizele unei dezvoltari turistice si economice fara precedent in aceasta parte a judetului”, spune Gabriel Apreotesei.

Alimentarea cu apa

„Prin OUG 7 suntem aproape de finalizarea proiectului alimentarii cu apa in comuna Manastirea Casin si in acest fel vom intra si noi in rândul comunelor care se bucura de aceasta binefacere a civillizatiei. Lucrarile au inceput in noiembrie 2007 si vor fi terminate anul acesta, in august”, declara Gabriel Apreotesei. Proiectul cuprinde trei sate din patru, Manastirea Casin, Lupesti si Pârvulesti, mai putin Scutaru. Investitia se ridica la 35 miliarde lei. Au fost executate forajele pentru puturile de alimentare in zona Pârvulesti si s-au introdus cinci kilometri de retea de destinatie. „In momentul de fata toti locuitorii din comuna se alimenteaza cu apa din fântâni. Exista pericolul unei contaminari. Puturile au 30 de metri adâncime si pot fi controlate. Vom infiinta o societate prin Consiliul Local pentru administrarea apei”, spune Gabriel Apreotesei.

Investitii in scoli

La Scoala nr. 1, din Manastirea Casin, s-a acordat o atentie deosebita terenului de sport care, in 1999, când s-au executat reparatii la drumul judetean, a fost transformat in depozit de materiale. In 2005, terenul a fost refacut, investitia ridicându-se la 380 milioane. A fost acoperit cu bitum, s-a montat instalatie de iluminat, astfel incât poate fi folosit si pe timp de noapte. Atelierul scoala a fost renovat, in interior s-a pus plasa de Buzau pentru consolidarea peretilor, s-au inlocuit pardoselile, instatatia electrica, s-au pus termopane, lambriuri. Atelierul scoala a fost racordat la reteaua de incalzire centrala. Din cauza ca sistemul de incalzire nu mai facea fata solicitarilor, a fost montat un cazan nou, performant, de 220 kw, care asigura incalzirea. „Tot la aceasta scoala vor incepe lucrarile de extindere si consolidare. La Scoala 2, in decembrie 2005 s-a dat in folosinta o centrala termica pe baza de lemn, banii fiind alocati de la bugetul local, au fost montate 48 de radiatoare, un cazan de 220 kw, s-au reparat gardurile”, spune primarul. La scoala cu clasele I – IV, din satul Lupesti, datorita insistentelor invatatoarei Elena Pânzaru, directorul scolii, Consiliul Local a cofinantat un proiect prin care s-au inlocuit geamurile cu termopane, s-a schimbat pardoseala, s-a aduds mobilier nou.

Drumurile au fost reabilitate

In satul Pârvulesti, in 2006 a fost definitivat drumul care face legatura intre zonele „Ionas” si „Pârvu”, pe o lungime de aproximativ un kilometru, care a costat peste 400 milioane lei. „Odata cu implementarea proiectului de alimentare cu apa in zonele unde a fost introdusa conducta de distributie, se face balastarea drumurilor afectate de sapaturi. Pâna acum a fost balastata ulita Cimitirului pe o lungime de 60 de metri. Portiunea de drum comunal care face legatura intre Manastirea Casin si Lupesti, in lungimne de 2,5 klilometri, a fost si ea balastata, urmând ca in functie de conditiile meteo sa fie balastate toate drumurile din satul Pârvulesti unde a fost introdusa conducta”, spune primarul comunei Manastirea Casin. Podul de la Pârvulesti, de peste apa Casinului, este una dintre cele mai importante lucrari care se desfasoara acum in comuna. Acesta a fost distrus in 2005, iar lucrarile de construire a altuia nou au fost finantate de la fondurile de interventie de unde s-au primit 6, 5 miliardelei, aici intrând si proiectarea. In acest moment este terminata infrastructura. Ar mai fi nevoie de 20 miliarde pentru terminarea podului. Suntem in negocieri cu constructorul pentru reinceperea lucrarilor. Am refacut structura vechiului pod, pentru a se putea circula, insa exista pericol sa se prabuseasca. Mai avem la bugetul local patru miliarde lei si asteptam de la Guvern diferenta de 16 miliarde”, spune Gabriel Apreotesei.

Proiecte

„Ne-am propus mai multe proiecte pe care sper sa le realizez, impreuna cu viitorul Consiliu Local si cu locutorii comunei. In primul rând exista un proiect pentru canalizare si statie de epurare in Manastirea Casin, care urmeaza sa fie depus la Masura 322, la PADR. Tot prin acest proiect integrat in valoare de 2, 5 milioane euro este prevazuta si achizitionarea unui buldozer pentru repararea drumurilor. Exista un studiu de fezabilitate pentru construirea unui Camin cultural in satul Lupesti. A fost intocmit un alt studiu de fezabilitate pentru trei drumuri comunale, care prevad asfaltarea. In prima faza va avea loc profilarea drumurilor si mobilarea cu santuri, cea de a doua aductiunea de apa si canalizarea, iar la urma asfaltatrea. In acest proiect intra si drumul comunal Casin – Lupesti, Pârvulesti – Batrânu si Fânaresti. Avem un studiu de fezabilitate pentru construirea unui stadion in zona Pârvulesti lunca, cu 2.000 locuri si vestiare. Impreuna cu comuna Casin am depus la Agentia de dezvoltare NE un proiect de colectare selectiva a deseurilor, care prevede realizarea a 27 de platforme de 15 mp fiecare, pe care vor fi montate patru eurocontainere si a unei masini autocompactor care sa deserveasca cele doua comune. A luat fiinta in 2007 Asociatia sportiva „Bradu” Manastirea Casin. Impreunacu preotul paroh Dan Miloiu, am intocmit un proiect de reabilitare a monumentului istoric de importanta nationala, „Fosta Manastire Casin”, care include lucrari speciale de consolidare a zidului de incinta, a clopotnitei, conservarea si reabilitarea cladirii bisericii, reabilitarea palatului domnesc. Dupa definitivarea studiului de fezabilitate il vom depune pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional(POR). Dezvoltam un proiect impreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, pentru un centru de consultanta pentru persoanele cu probleme sociale, a carei fintare se urmareste prin PHARE. Am finalizat cadastrarea si intabularea numeroaselor institutii din comuna si terenuri din intra si extravilan. Urmarim infiintarea unei asociatii a agricultorilor pentru ca zona se preteaza la o agricultura de munte, pe suprafete mai mici de 3.000 de metri, cât se se prevede pentru a incasa subventiile si dorim sa ne incadram si noi in aceste prevederi. Am reusit repunerea pe rol a unui proces pentru un teren obtinut prin expropriere in 1929, de 2151 ha, proprietatea comunei, si speram ca instanta sa faca dreptate dupa 80 de ani de incercari de a intra in posesia acestei suprafete”, spune Gabriel Apreotesei, primarul care lupta ca trecutul istoric al comunei sa nu fie dat uitarii, iar prezentul sa fie unul la nivelul cerintelor Uniunii Europene.

Comentarii

  1. Radu Caciula a zis:

    Felicitari domnule primar si succes in continuare.

  2. da echipa de fotbal de ce n-o sprijiniti oleak

  3. felicitari a-ti facut treaba buna….sa o tineti tot asa…

  4. dar podul cand il faceti din parvulesti????

  5. va felicit pt tot ce ati facu.

  6. acaru paun a zis:

    auzi…felicitari!! e de ras!!!!
    ati cheltuit o gramada de bani ….ia uitati-va la cladirea pe care ati consolidat-o…se darama…!!!!
    si apa…..unde este? ati pus ,,taspoacele” de fatada…cum ….de altfel…. de fatada face rimarul totul

  7. popescu c. a zis:

    cred ca ar trebui sa puneti accent putin mai mare, pentru dezvoltarea proiectului ,de asistenta sociala si ,,protectia copilului’ ,luati-o putin mai serios, pentru ca sunt copii buni la invatatura, care ar merita burse de merit si alte facilitati ,mai ales pentru copii ,cu nevoi sociala mai sensibile.va rog sa tineti cont de acestea pentru ca acesti copii sufera.

Adauga un comentariu

*