Specialistii veterinari din sistemul de stat din România si Olanda au participat in perioada 19-23 mai, la un program comun, care s-a desfasurat in Bacau, la unitatile de carne rosie, de peste si carne alba. Proiectul G2G07RM87 Olanda -România urmareste instruirea in sectoarele carnii si pestelui pentru implementarea sistemului de analiza a factorilor de risc din unitatile de alimentatie publica, a sistemului Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). La activitatile incluse in proiect au luat parte expertii VWA (din sistemul de stat al Olandei), dr. Ate Jelsma, dr. Hans Dannenberg si Susie Hooghiemster dar si experti din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ca dr. Virgil Iftimie, dr. Georgeta Briciu sau Lucian Boncea. „Alaturi de acestia, la pregatiri au mai luat parte veterinari din sectorul carnii rosii, albe si a carnii de peste. Proiectul, care se desfasoara in patru etape a are ca rol imbunatatirea administratiei veterinare in domeniul inspectiei si implementarii Regulamentelor de igiena din industria alimentara”, ne-a explicat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului Igiena din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Cei aproximativ 60 de specialisti români au beneficiat zilele acestea de pregatire privind aplicarea HACCP in unitatile de procesare a carnii. Au fost formate trei echipe de lucru, care au parcurs in primile zile ale proiectului halele de productie si abatorizare ale unor unitati de categorie A, care exporta carne in spatiul intracomuinitar al Uniunii Europene. „Impreuna cu expertii din Olanda am avut parte de un program de instruire si aplicatii ale sistemului de siguranta alimentara. S-a prezentat auditul programului HACCP, al unitatilor de carne rosie, de peste si carne alba. Apoi au urmat vizite la unitatile de vârf din judetul Bacau, de categorie A, la Roger SRL, la Pescado si SC Agricola International. Olandezii s-au aratat impresionati de nivelul dotarilor si de modul de lucru de la noi”, ne-a declarat Viorel Asmarandei, inspector in cadrul DSVSA Bacau.
Olandezii, satisfacuti de nivelul specialistilor români
Ieri, specialistii olandezi impreuna cu cei români au tras linia dupa trei zile de lucru in comun. Grupurile de lucru au prezentat punctele slabe ale unitatilor alimentare, ceea ce poate pune in pericol siguranta alimentara. Cele trei unitati alimentare din Bacau au fost analizate sub aspectul respectarii normelor de igiena dar si in privinta aplicarii auditului programului HACCP. SC Agricola International a ocupat un spatiu impotant in prezentarea specialistilor. „Observ ca s-a lucrat foarte bine in aceste zile. Prezentarile echipelor de lucru au fost pertinente, prezentate cu acuratete in Power Point. Este important ca specialistii care lucreaza in unitati, acolo unde se face produsul intermediar, sa cunoasca aspectele legate de siguranta alimentara si sa faca corect si eficient auditul”, a spus dr. Hans Dannenberg.
Si in Casin abatorul este conform cerintelor UE
Expertii veterinari au ajuns in aceste zile la Casin, la abatorul de suine si bovine apartinând de SC Rofer SRL. Unitatea a fost realizata prin fonduri Sapard pe structura unui abator existent, care a fost nevoit sa-si intrerupa activitatea in anul 2005. Unitatea de la SC Roger este dimensionata pentru a sacrifica 24 de bovine in 8 ore si 50 de porci, având in acest moment doua linii de sacrificare si eviscerare. Taierea se face in partida separata. Unitatea este autorizata pentru abatorizare, transare si depozitare. „Aceasta unitate are implementate proceduri de bune practici de igiena (control potabilitate apa, control daunatori, igiena personal, monitorizare tempeeratura. Sistemul HACCP este in curs de implementare”, au fost concluziile unui grup de lucru.
Industria alimentara româneasca are viitor
Dr. Gheorghita Vlad, seful de la Biroul de Igiena Alimentara din cadrul DSVSA Bacau s-a implicat activ in realizarea acestei cooperari si atragerea organizarii proiectului la Bacau. Specialistul bacauan are o viziune de ansamblu asupra industriei alimentare din judet dar si de la nivel national. „Este important sa existe acest schimb de experienta, sa se realizeze proiecte comune de instruire, care sa deschida usa spre piata comunitara. Domeniul industriei alimentare din România a facut progrese importante in ultimii ani. Acum avem multe unitati de categorie A, care isi vând produsele in spatiul UE, si care beneficiaza de dotari de ultima ora. Cred ca domeniul industriei alimentare este unul din sectoarele economiei care vor functiona bine pe viitor si tocmai de aceea trebuie sa depunem toate eforturile”, a precizat dr. Gheorghita Vlad. Mircea MERTICARIU