Masajul este o procedura manuala sau mecanica, aplicata pe tegument si formatiunile subtegumentare, in scop terapeutic.
Masajul, fie ca este terapeutic, fie ca este fiziologic (masajul sportiv), are o actiune locala si alta generala, de sedare (calmare) asupra algiilor cutanate, articulare sau muscuÂlare.
Prin masaj se amelioreaza atât circulatia limfatica, cât si cea sanguina si deci activitatea organelor masate. Masajul are si o actiune depurativa locala (efect mecanic). Prin aceasta se inlatura staza din tesutul interstitial, favorizându-se astfel resorbtia infiltratelor, transudatelor si exsudatelor.
Masajul stimuleaza functia respiratorie si circulaÂtorie si are o actiune de sedare nervoasa – favorizeaza somnul, combate oboseala musculara si imprima organismului o stare generala buna si foarte placuta.
Cele mai curente indicatii ale masajului sunt:
– boala reumatismala de tip inflamalor sau degenerativ, cu manifestarile sale articulare;
– bolile ortopedice, afectiunile posttraumatice (fracturi, luxatii, entorse, sechele dupa portul aparatelor ghipsate, edeme cronice etc);
– bolile neurologice, cu paralizii, pareze, atrofii, hipotrofii musculare etc:
– afectiuni vasculare, mai ales cele de tip vertos, cu edeme cronice;
– boli de nutritie – obezitate etc.
Contraindicatii:
– infectiile acute sau inflamatiile pielii (eczeme, dermite, furuncule, abcese, flegmoane etc);
-procesele inflamatorii acute ale articulatiilor sau oaselor (artrite, osteomielile etc);
– afectiuni vasculare (flebite, sindroame hemoragice etc);
– boala canceroasa, cu orice localizare;
– tuberculoza pulmonara evolutiva;
– afectiuni digestive acute.
Argiria si argiroza
Argiria este o afectiune determinata de ingestia unor cantitati insemnate de argint. Cel mai evident semn este colorarea pielii in albastru-argintiu si are 2 forme: generalizata (când toata pielea se coloreaza) si locala (când pielea se coloreaza doar in anumite regiuni. O forma particulara de argiria este argiroza, când regiunea colorata in albastru-argintiu este ochiul. Teoretic, argiria ar trebui sa apara in cazuri extrem de rare – nu toata ziua consumam argint, sau chiar daca il consumam (din diferite alimente) este in cantitati foarte mici. Argint se gaseste in mod normal in celule, dar in cantitati infime, ca si alte elemente gen: aur, platina etc la care nu te-ai astepta sa le gasesti in celule. Problema vine din faptul ca argintul coloidal era folosit in terapia medicala, inainte de 1938, fiind considerat un antibiotic important, dar sunt multi care inca prefera argintul coloidal in tratarea diferitelor afectiuni gen: acnee, artrita, arsuri, cancer, herpes, hepatita, hipertensiune, psoriazis etc.