Peste 48.000 de bacauani vor vota pentru prima oara. Tinerii din judet care vor pune pentru prima data stampila pe buletinele de vot au intre 18 si 21 de ani. Desi au participat la o dezbatere privind scrutinul de pe 1 iunie, orfanii aflati in aceasta situatie privesc cu scepticism politicul
Peste 48.200 de bacauani vor avea duminica, pentru prima oara in viata, posibilitatea de a-si exercita dreptul constitutional de vot. Este vorba, cu oarecare aproximare, de numarul persoanelor cu vârsta intre 18 si 21 de ani, mai exact tinerii care au implinit recent 18 ani plus aceia care la alegerile locale trecute erau inca minori. Potrivit cifrelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, dintre noii votanti, reprezentând aproape sapte la suta din totalul populatiei stabile la 1 ianuarie 2007, 12.760 sunt din municipiul Bacau (oras cu o populatie stabila, la nivelul anului trecut, de circa 180.000 de persoane).
Nu au incredere in politicieni
Pentru cei 32 de noi alegatori asistati de stat (din totalul de 1100 de copii aflati in sistemul public de ocrotire), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a organizat sâmbata un seminar pe teme electorale coordonat de directorul adjunct Sorin Bârladeanu. „E normal sa mearga la vot in cunostinta de cauza si sa participe astfel la «viata cetatii». Am inteles ca unii dintre ei sunt chiar inscrisi in partide. Vom avea discutii libere si li se vor explica aspecte precum modul de desfasurare a alegerilor locale sau atributiile primarului, ale Consiliului Judetean si ale presedintelui acestui for”, a declarat Bârladeanu la inceputul intâlnirii. Cei 20 de tineri prezenti au ascultat cu relativa atentie „partea teoretica”, totusi prea putini dintre ei au pus intrebari practice.
„Primarul actual a schimbat doar numele stadionului!”
Alexandru Mocanu are 21 de ani, este la liceu si locuieste in centrul rezidential „Henri Coanda”. „Sunt in centru de la zece ani. Parintii m-au dat la stat deoarece nu-si mai permiteau financiar sa ma ingrijeasca, o mare parte din banii din casa se duceau pe alcool. Totusi tin legatura cu ei. Mama e plecata de multa vreme in strainatate. O sa merg la ea dupa ce termin scoala, sa-mi incerc si eu norocul «afara»”, a declarat acesta. Intrebat despre vot, ne-a marturisit ca are serioase dubii si ca nici nu prea-i cunoaste pe candidati, iar „primarul actual n-a facut in ultimii patru ani decât sa schimbe numele stadionului”. „Mai bine pentru mine in ce priveste orasul inseamna blocuri mai frumoase, strazi mai bune si un primar care sa stea de vorba cu oamenii, sa le afle exact nemultumirile”, a mai spus tânarul.
„Nu cred ca votul meu ar schimba ceva”
Mult mai categorica s-a aratat Andreea Diaconu, de 20 de ani, de la centrul rezidential „Pro Familia”, liceeana si ea: „politica nu ma intereseaza. Pe candidati ii stiu deoarece-i vad toata ziua pe afise si pe strazi. Toti promit si când ajung la putere nu mai fac nimic. Recunosc ca nu-mi place situatia actuala, dar nu cred ca votul meu ar schimba ceva”, a declarat fata. Despre viata ei personala, a evitat sa vorbeasca.
„Un primar bun lupta contra discriminarii”
Silviu Ladaru si-a serbat de curând majoratul, dar alegerile nu sunt printre prioritatile sale. Baiatul, tot la liceu, locuieste intr-un apartament din reteaua de locuinte protejate „Casa mea”. „Nu-mi amintesc mai nimic despre cei care mi-au dat viata, am fost lasat la orfelinat de foarte mic”, a declarat el. Cu toate ca stie cine candideaza la Bacau, nu este hotarât daca sa mearga sau nu la urne, singurul argument in favoarea prezentarii la vot fiind ca „daca nu ma duc, votul meu se va duce la altcineva, poate nu cel mai potrivit dintre candidati”. „Un primar bun ne-ar da si noua, celor din centre, gratuitate pe transport public si ar lupta contra discriminarii pe motive de culoarea pielii, practicate inca de unii angajatori (nedreptate ce mi s-a facut si mie)”, a mai spus Silviu Ladaru. In orice caz, tânarul este mult mai preocupat sa invete, pentru a deveni bucatar, „aici in tara, ca in strainatate nu sunt, asa cum cred unii, câini cu colaci in coada”.
Alin LEANCA
Cati dintre acesti copii ai revolutiei sunt analfabeti sau ai nimanui? Stiu ei ce este libertatea? Dupa majoritatea este o lege a junglei.Este doar inceputul… Oare stiu ce voteaza?
Domnilor PSD-isti de ce priviti numai partea frumoasa a lucrurilor? Nu va ascundeti cumva dupa deget? Lumea in care traim noi este cumva roza? Doctrina dv apara pe cei multi si nevoiasi ,dv pe cine reprezentati?