Cum putem preveni vertijul?

Probabil nu exista nici o persoana care sa nu fi simtit ameteala niciodata in viata. Termenul de vertij este folosit pentru a defini mai multe senzatii diferite, de la simpla instabilitate, greata si pierderea constientei, pâna la senzatia de rotatie a corpului sau a obiectelor din jur. Vertijul este mai sever decât ameteala, descrisa ca o usoara nesiguranta in ortostatism. Ametelile pot face miscarea dificila, intrucât senzatia de rotire afecteaza echilibrul. Vertijul este deseori confundat cu teama de inaltimi. Totusi, senzatia de ameteala descrisa de persoanele care se uita in jos de la inaltime mare este diferita de vertij, care poate apare oricând si poate tine mai multi ani. Vertijul usor este foarte des intâlnit si simptomele nu sunt serioase. Totusi, vertijul recurent si persistent poate avea la baza o alta afectiune. Se recomanda consultul medical pentru excluderea unor cauze serioase si prescrierea tratamentului.
Urmatoarele tehnici de auto-ajutor pot ameliora sau preveni simptomele de vertij:
– dormitul cu capul usor ridicat pe 2 sau mai multe perne;
– dimineata, se recomanda ca pacientul sa se ridice usor din pat si sa stea la marginea patului câteva minute inainte de a se ridica in picioare;
– evitarea aplecarii pentru a ridica lucruri;
– evitarea intinderii gâtului (spre exemplu, pentru a lua un obiect aflat pe un raft mai sus);
– miscari delicate si usoare când pacientul se afla pe scaunul dentistului, la frizer sau in timpul unor activitati in care capul este la orizontala sau gâtul este in extensie.

Adauga un comentariu

*