Gradina culturala de la ´George Apostu´ – din nou rodnica

Exista din ce in ce mai putine locuri unde arta si cultura isi gasesc o fireasca armonie, locuri unde oamenii vin (si vin multi!) sa vada si sa auda imagini, sunete, cuvinte care sa-i duca dincolo de limita (auto)impusa de cotidian. Un astfel de loc este Centrul de Cultura ‘George Apostu’, fapt reconfirmat la sfarsitul saptamanii trecute.

Abnegatia si entuziasmul directorului Geo Popa si a echipei sale au durat o insiruire de momente care, din pacate, raman unice in Bacau. De fapt, nu unice pentru ca tot (doar) la ‘George Apostu’ s-au mai intamplat lucruri de valoare culturala peste media… mediocra a municipiului. „Aripa” artelor plastice a fost reprezentata de lucrarile si artistii participanti la ce-a de a XV-a editie a ‘Saloanelor Moldovei’, singura manifestare institutionalizata care mai mentine legatura cu romanii din stanga Prutului.

Pacat este ca si saloanele isi pierd din cumva din forta, de vina fiind si indiferenta autoritatilor centrale si locale care trateaza cultura ca pe un sacaitor ghimpe in costa competentei lor.

Muzica de ridicat sufletul si cuvant de intarit mintea

Pornirea evenimentului a fost data de grupul „Capriana”, basarabenii fiind invitati la eveniment de mereu tanarul Constantin Donea. Instrumentele traditionale, muzica si cuvintele care pastreaza arhaica savoare, stilul de interpretare curat ne-au obligat la o comparatie…botanica: fata de asa zisul folclor din Romania, cei de la „Capriana” sunt ca o rosie de gradina fata de una turceasca.

Recitalul de fluieraturi-ciripituri-onomatopee al unuia dintre interpreti a demonstrat ca, uneori, codru-i frate cu romanul pentru ca pasarile din gradina Centrului ‘George Apostu’ au participat la concert. O hora a unei bucurii firesti in care s-a prins mai toata lumea a incheiat prezenta artistilor basarabeni. Trecerea la urmatorul moment a fost facuta de Geo Popa, care a prezentat inca un numar al elegantei si consistentei reviste ‘Vitraliu’:

„‘Aventurile’ de la Centru incep si se sfarsesc cu cuvantul. Astazi am adunat cuvinte, muzica, dans, pictura, o forta, o piesa de rezistenta intr-o lume care mai mult se destrama decat se aduna. Dar acum sa vorbim despre revista!”.

Numindu-si colaboratorii „grup de inimosi care indraznesc sa spere”, Geo Popa i-a invitat pe Sergiu Adam si Gheorghe Iorga, doi dintre pilonii revistei, sa przinte proaspata aparitie. Trebuie mentionat ca acest numar al revistei ‘Vitraliu’ are ca tema francofonia, este bilingv si va fi in mapele sutelor de sefi de stat si de guvern care vor participa in aceasta toamna la Congresul Francofoniei de la Bucuresti.

Dansul, mirarea gestului

Acest adevarat spectacol al lumii (al unei lumi unde frumusetea devine aproape palpabila) s-a incheiat cu doua recitaluri cu caracter de prezentare informala de dans contemporan. Maya Lipsker si Andreea Capitanescu sunt doua tinere artiste care fac parte dintr-un program de trei ani de rezidenta artistica intitulat ArtistNe(s)t, program sprijinit intens de asociatia ProElvetia.

Am vazut propuneri artistice interesante, suprinzatoare pe alocuri, realizari ale acestei etape de creatie care finalizate vor avea ca rezultat doua spectacole de tinuta.

Sera a continuat la o sueta productiva (doar) pentru cei care au vrut sa schimbe idei si impresii, o seara in care s-a decantat energia pozitiva si s-a mai asezat un strat de bun si adevarat peste oameni.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*