Englezii spun că “un măr pe zi ţine doctorul la distanţă” (“an apple a day keeps the doctor away”). Mai nou, aceiaşi englezi desfiinţează proverbul, conform unui studiu publicat în cotidianul The Sun.
Studiile britanice arată că fructoza, zahărul natural din fructe, poate duce la obezitate. Supraponderalii cărora li s-a administrat o doză de fructoză ceva mai mare au acumulat ţesut adipos în zona abdomenului.
Specialiştii spun că fructoza nu este nocivă sub toate formele. Dacă este consumată direct din fruct, fără a abuza, aceasta nu dăunează organismului. În schimb, dacă este consumată sub formă de sirop de fructe, aduce cu siguranţă un surplus de kilograme.
“Răspunsul cel mai simplu este: consumaţi fructe în stare naturală, nu sub formă de siropuri sau sucuri”, sfătuieşte nutriţionista Amanda Ursell. Ghidurile de alimentaţie britanice recomandă 2 fructe şi 3 legume consumate zilnic, însă cantitatea de fructe recomandată este mai mare în alte ţări.
Fructele mai dulci, ca ananasul, papaya sau mango-ul au un conţinut de zahăr mai mare decât alte fructe. Mai mult, cu cât fructul este mai copt, cu atât cantitatea de zahăr este mai mare.
“Este o nebunie să înfuleci zece mere pe zi, dar, din punctul nostru de vedere (al nutriţioniştilor), un ospăţ cu fructe este mai indicat decât un pachet de biscuiţi”, a mai spus Ursell.
Varietatea este cheia succesului în dietele de slăbit. Fructele de pădure sunt mai sărace în zaharuri decât fructele exotice.
Noi am spune că, dacă nu un măr, atunci un măr pădureţ îl ţine cu siguranţă departe de doctor chiar şi pe britanicul dolofan.