Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Eugen Bejinariu, membru în Comisia de Apărare a Parlamentului, a depus joi o plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, pe care îl acuză de abuz în serviciu.
Deputatul PSD Eugen Bejinariu, membru în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, a declarat pentru NewsIn că a depus, joi, o plângere penală pentru abuz în serviciu, pe numele ministrului liberal.
Eugen Bejinariu, militar de profesie, a precizat că a recurs la acest demers în urma concluziilor generate după audierea ministrului Atanasiu şi a generalului Eugen Bădălan, şeful Statului Major General, la Comisiile de Apărare reunite ale Parlamentului de săptămâna trecută.
„Am remarcat o ruptură iremediabilă între ministru ÅŸi ÅŸeful Statului Major General al Armatei, ceea ce nu este normal într-un stat de drept. Consider că ministrul Atanasiu ÅŸi-a folosit funcÅ£ia în scop publicitar.
SituaÅ£ia care ne-a fost prezentată la audierile de săptămâna trecută, declaraÅ£iile făcute de generalul Bădălan ÅŸi de generalul Croitoru, directorul DirecÅ£iei de InformaÅ£ii a Armatei, referitoare la ce se întâmplă în ministerul Apărării, m-au determinat să depun aeastă plângere penală împotriva lui Atanasiu” a comentat Bejinariu.
Deputatul PSD a precizat că a remarcat în declaraţiile ministrului de săptămâna trecută, referitoare la bugetul Apărării, mari diferenţe faţă de spusele aceluiaşi ministru, pe aceeaşi temă, făcute la începutul anului 2006.
„Acum, ministrul a spus că a cerut retragerea trupelor din Irak pentru că bugetul ministerului este insuficient. Dar când am dezbătut la Comisie, la începutul anului 2006, bugetul Apărării, iar ÅŸeful Statului Major General a spus că nu este suficient, Atanasiu l-a contrazis sec. Când a minÅ£it ministrul? Atunci, sau acum?” ÅŸi-a justificat Bejinariu poziÅ£ia.
Ministrul liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, se află de peste trei săptămâni în mijlocul unui scandal politico-mediatic generat de solicitarea făcută de el şi de premierul Tăriceanu, în numele PNL, pentru retragerea trupelor române din Irak.
Solicitarea nu a fost discutată, conform legii, nici în Guvern, nici în CSAT. În ultima şedinţă a CSAT, preşedintele Băsescu a supus la vot solicitarea avansată de PNL. Surpriză. Doar Tăriceanu şi Atanasiu au votat pentru, restul membrilor CSAT, inclusiv alţi doi miniştri liberali, Mihai Răzvan Ungureanu şi Sebastian Vlădescu, au votat contra.
Ministrul Atanasiu a recidivat. La audirea sa de către Comisiile de Apărare ale Parlamentului a fost acuzat de directorul DGIA că ar fi cerut serviciului secret al Armatei, încă din 2005, monitorizarea parlamentarilor, a jurnaliştilor şi a oamenilor de afaceri.
Justificarea ministrului: s-a dorit să se facă lobby, pe lângă aceştia, în beneficiul Armatei. Cu această ocazie, parlamentarii Comisiilor au remarcat grave deficienţe de comunicare între ministru, pe de o parte, şi şeful Statului Major General şi cel al DGIA, pe de altă parte.
Săptămâna trecută, ministrul a recunoscut, într-un interviu acordat jurnalului „Adevărul”, că o spionează pe consilierul prezidenÅ£ial, Adriana Săftoiu, precizând că, în urma datelor primite de la ofiÅ£erii din DGIA, ÅŸtie el că Săftoiu oferă informaÅ£ii jurnaiÅŸtilor. ÃŽn urma acestor scandaluri repetate, mai mulÅ£i lideri ai PD ÅŸi PSD au cerut demisia ministrului.
Pentru a scăpa de scandal, ministrul Atanasiu a intrat brusc, în această săptămână, în concediu de odihnă, pe care îl petrece alături de soţia sa, în străinătate. Potrivit liderilor PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi fost cel care i-a sugerat ministrului Atanasiu să plece, un timp, din România, până când ecourile scandalurilor se mai liniştesc.
Este a doua plângere penală depusă la adresa ministrului Apărării. Consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu a depus, la rândul ei, o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Teodor Atanasiu, pe care l-a acuzat de calomnie.
NewsInRo