Bucatarie „de maxima siguranta” la Spitalul Judetean

Conducerea spitalului nu permite accesul jurnalistilor in blocul alimentar pe motiv ca acesta nu corespunde standardelor actuale. Renovarea si dotarea lui costa aproape trei milioane de lei. Alocatia zilnica de hrana a pacientilor obisnuiti este doar sapte lei de persoana.

Bucataria Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau poate fi pe buna dreptate caracterizata ca fiind „de maxima siguranta”. Dar nu din cauza standardelor de calitate la care functioneaza, ci dimpotriva. Recent, directorul SJU Dan Stoica a interzis accesul jurnalistilor in blocul alimentar pe motiv ca acesta nu corespunde standardelor actuale in domeniu si ca, daca ar aparea in mass-media imagini din interior, se teme ca populatia nu ar mai apela la serviciile unitatii.

Reforma din bucatarie

Conducerea SJU e pe cai mari in ce priveste alimentatia bolnavilor. Realizarea proiectului de renovare si dotare a blocului alimentar depinde insa de obtinerea finantarii necesare, dar si de o modificare a nivelului alocatiilor zilnice de hrana pentru pacienti (in prezent destul de mici). „In trei luni ar trebui sa incheiem lucrarile de modernizare a oficiilor alimentare din sectii. In final, vom avea pe fiecare palier câte un oficiu format din bucatarie si sala de mese. Oficiile vor trece de la sectii la bucatarie, astfel putând eventual sa prepare micul dejun chiar in sectie. Toate bucatariile oficiilor vor fi dotate cu aragaz, frigider, masina de spalat vase, cuptor cu microunde, masina de prajit pâine, masina de feliat salam, instalatie de facut ceai”, a explicat directorul Stoica. Va urma reforma din bucataria mare. „Acum ea functioneaza cu plan de conformare dispus de Autoritatea de Sanatate Publica. In viitor, vom avea aici ventilatie, dusuri si vestiare pentru personal si tehnica moderna (ce va insemna in primul rând scaderea consumului de energie). Renovarea si dotarea blocului alimentar costa, conform studiului de fezabilitate, 2,8 milioane lei. Ministerul Sanatatii ne-a aprobat 600.000 lei pentru a demara lucrarile. Pentru restul banilor, ne vom adresa Consiliului Judetean Bacau”, a mai spus oficialul.

Mâncarea, cam subtire

Mâncarea din spital nu e rea la gust, dar cam subtire. „Lasa de dorit, e cam saraca. Se poate mai bine”, a apreciat un pacient. „Alocatia de hrana e prea mica. Nu e vina celor de aici, ci a celor de sus. Ia sa manânce si un parlamentar trei mese pe zi cu mai putin de zece lei”, a spus un alt bolnav. Potrivit legii, alocatia zilnica de hrana este in acest moment sapte lei pentru un pacient obisnuit, zece lei pentru un bolnav psihic, 12 pentru unul cu diabet, 13 pentru TBC si SIDA, 13,5 pentru hepatita. Iata si doua exemple de meniuri zilnice (comunicate de Dan Stoica). Pentru un pacient obisnuit: dimineata – ceai, pâine, margarina, cascaval, gem; la prânz – ciorba cu orez, pârjoale cu piure si salata de varza, strudele; seara – pârjoale cu fasole verde, pâine, ceai, napolitane. Pentru un diabetic: dimineata – lapte, pâine, cas, margarina; la ora 10 – cascaval, brânza de vaci; la ora 12 – ciorba de zarzavat, rasol cu spaghete si salata de varza; la ora 16 – lapte; seara – rasol cu fasole verde, pilaf, pâine, ceai. Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*