Dupa ce mai bine de jumatate de an laptele praf a lipsit din depozitul Autorittii de Sanatate Publica (ASP), substituientul de hrana este acum prescris doar la 514 copii din intreg judetul.
Si asta deoarece s-au inasprit criteriile de includere in programul national al sugarilor care beneficiau de lapte praf gratuit.
„Daca in anii trecuti primeau in fiecare luna lapte praf in jur de 4.500 – 5.000 de sugari, acum cifra este de aproape 10 ori mai mica, explica dr. Marin Bustuc, directorul adjunct al ASP. Dupa ultima raportare a medicilor de familie, doar 514 bebelusi mai primesc substituientul alimentar. Noile criterii au fost stabilite de Ministerul Sanatatii si au fost puse in aplicare inca de luna trecuta”.
Conform noilor norme, primesc cota de lapte praf doar copiii care au contraindicatii de alaptare naturala deoarece mamele lor sufera de anumite boli transmisibile sau grave (TBC, HIV, neoplazii, casexie, insuficienta renala sau cardiaca, septicemie, anemie, diabet zaharat etc), sugarii distrofici, infiati sau aflati in regim de plasament si cei a caror mama este decedata.
In aceste conditii, medicii spun ca in cel mai scurt timp numarul copiilor distrofici va creste, mai ales ca sunt sute, mii de familii la nivelul intregului judet care nu-si permit sa-si hraneasca sugarii cu lapte de vaca.
Concluzia? Reforma sanitara a taiat din nou in carne vie, fara a tine cont de statutul social al familiei, de starea financiara sau conditiile de trai, lasand sute de copii fara hrana, doar pentru ca trebuie sa se incadreze in noile criterii.
Roxana NEAGU