Chiar daca s-a lucrat tacit si de multe ori cu niste impuneri financiare exagerate,guvernantii au toate motivele sa fie mindri de aerisirea mediului de afaceri romanesc. Asta in detrimentul micului patron de IMM pus deseori in situatia unei fiscalitati sufocante.
Vizavi de neputinta unora de a supravietui, de peste 16 ani de zile s-a impamintenit zicala printre intreprinzatori, dupa care cine nu face o mica gainarie, o cat de mica evaziune fiscala, nu are sorti de izbanda.
La acest tablou trebuie amintita si demagogia de care a dat dovada politicul romanesc, care ori de cate ori a avut ocazia (in special in campaniile electorale) si-a manifestat sprijinul pentru mediul de afaceri in general si pentru IMM-uri in special.
Totul a ramas in schimb doar la nivelul declaratiilor, iar ultimul trimestru din 2006, gaseste mediul de afaceri bacauan cu peste 4000 de firme radiate.
40 la suta din firme au disparut
Cifrele detinute de Oficiul Registrului Comertului (ORC) de la Bacau pun in evidenta faptul ca la sfarsitul primei decade din luna iulie erau inregistrati 28.000 de agenti economici. Este suma privatizarilor din 1990 si pina in prezent.
Potrivit oficialilor de aici, mai bine de 10.700 de societati comerciale au fost radiate intre timp, iar aproape 40 de procente dintre ele au disparut in 2006.
Directorul ORC, Gheorghita Patriche spune ca “radierile s-au datorat in special din cauza ca patronii au solicitat expres acest lucru.
Altii si-au schimbat sediul social in alt judet, nu si-au majorat in timp capitalul social, ori nu au facut schimbarea certificatului de inmatriculare cu certificatul de inregistrare.
In plus- a completat oficialul ORC- apar si situatiile in care patronii nu si-au depus la timp la organele abilitate ale statului, situatiile financiar-contabileâ€.
Cu toate acestea, important este faptul ca din cele peste 4.000 de firme radiate in 2006, aproape 80% au devenit istorie din cauza nepreschimbarii la timp a hirtiilor cerute de lege. Pe de alta parte si finantistii, in ideea indeplinirii planului de recuperare a datoriilor la bugetul consolidat al statului, s-au pus pe treaba.
Bacauanii au prins gustul firmelor
Exemplul cel mai graitor este dat de cele peste 500 de firme bacauane care au disparut din evidentele Directiei Finantelor Publice (DFP) de la Bacau pentru ca nu si-au depus situatiile contabile.
Tot de la finantistii guvernamentali apare si o lista a datornicilor monitorizata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Se regasesc si acolo in jur de 500 de agenti economici bacauani, care au toate sansele sa fie executati de contabilii statului.
Dar aerisirea mediului de afaceri nu inseamna neaparat disparitia micului intreprinzator din judetul Bacau. Potrivit sefului de la ORC, “tendinta de infiintare a societatilor comerciale este in crestere. ~n 2006, pina la inceputul lunii iulie, s-au infiintat 1000 de societati comerciale noi, iar diferenta de pina la 1800 o reprezinta AF-urile si PF-urile (asociatiile familiale si afacerile inregistrate pe persoane fizice- n.n.), a declarat Patriche.
Mai precizam de din data de 20.07.2006 cadrul legislativ romanesc se imbogateste odata cu intrarea in vigoare a Legii Insolventei. Analistii financiari au precizat ca aceasta lege este de fapt o modificare a Legii 64/1995- a Falimentului- numai ca, spun ei, se vor simplifica radical toate procedurile de lichidare a unei societati comerciale. (Florin NISTORESCU)