Retea de falsificatori de carduri, arestata la Bacau

arestat_sa.jpgSase persoane au fost arestate preventiv la Bacau si sunt cercetate pentru savârsirea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, detinere de echipamente in vederea falisificarii de mijloace de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. Cercetarile sunt continuate de procurorii DIICOT.

Tribunalul Bacău a emis, sâmbătă, mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane cu domiciliul pe raza municipiului Bacău. Acestea sunt cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării de mijloace de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Arestarea a survenit in urma investigaţiilor efectuate de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă – Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bacău şi a acţiunii de prindere în flagrant realizată sub coordonarea procurorilor DIICOT. În perioada 2007-2008, membrii grupului infracţional s-au deplasat în mai multe state ale Uniunii Europene, unde, prin skimming, au obţinut un volum important de date de identificare de pe cardurile cetăţenilor străini pe care le-au folosit ulterior, atât în ţară cât şi în străinătate, pentru extrageri de numerar ori pentru efectuare de plăţi ale unor bunuri pe care le-au achiziţionat. Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile acestora, au fost găsite componente şi dipozitive de skimming, instrumente de plată electronică, respectiv carduri falsificate, laptop-uri, unităţi centrale şi stick-uri ce conţineau date utilizate în comiterea infracţiunilor, precum şi aparatură electronică– LCD-uri, plasme, achiziţionate prin plata cu instrumente falsificate.
În acest caz, alte trei persoane din Bacău sunt cercetate în stare de libertate pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Arestati preventiv si in alte judete

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, patru persoane suspectate de fraude informatice au fost arestate preventiv în baza unor mandate date de Tribunalul Ialomiţa. In baza unor informaţii obţinute de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a MIRA, echipe mixte de poliţişti, sub coordonarea directă a unui procuror din cadrul DIICOT, au descins la domiciliile mai multor suspecţi de fraude informatice de pe raza localităţilor Bucureşti, Slobozia, Feteşti şi Amara. În urma acestor acţiuni, cele patru persoane au fost reţinute şi prezentate instanţei competente cu propunerea de arestare preventivă.

Grupare transfrontaliera

În martie 2008, ofiţeri ai DGIPI au obţinut informaţii despre o importantă reţea de crimă organizată specializată în furt de şi din carduri şi conturi bancare aparţinând unor cetăţeni străini. Sumele obţinute în acest mod erau, ulterior, folosite la achiziţionarea de tichete de avion de la operatori aerieni europeni low-cost. De asemenea, membrii grupului erau specializaţi în activităţi ilicite de fals informatic şi fraudă bancară prin postarea unor anunţuri false de vânzare a unor bunuri (care, în realitate, nu existau) pe site-uri de licitaţii electronice, la preţuri derizorii, astfel încât potenţialii cumpărători să fie în număr cât mai mare. Deşi primeau un avans pentru bunul respectiv, acesta nu era remis cumpărătorului.
Pornind de la aceste informaţii şi monitorizând, timp de patru luni această filieră, ofiţerii DGIPI au stabilit că gruparea este una transfrontalieră, in care membrii săi au grade de implicare bine definite, specializaţi în trafic de fiinţe umane şi de droguri, proxenetism infracţiuni cu violenţă, criminalitate informatică şi fals de monedă. În comunicatul MIRA se artă că, după probarea activităţii infracţionale, au fost efectuate 13 descinderi, la care au participat, în colaborare cu DGIPI, aproximativ 40 de poliţişti de la structurile de combatere a crimei organizate, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Ialomiţa.

În locuinţele învinuiţilor, au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor o serie de obiecte şi înscrisuri care serveau la comiterea de infracţiuni, printre care – laptop-uri, hard-disck-uri, două pistoale cu gaze, o grenadă ofensivă, chitanţe, facturi. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a grupului. (Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*