Lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” Bacau au montat o statie de decontaminare a apei in localitatea Saucesti. Statia “produce” apa potabila la un debit de 500 de litri pe ora. Sinistratii localitatii Serbesti vor beneficia si ei de o statie de decontaminare. De o mai mica putere de potabilizare a apei, aceasta va fi montata luni de catre Crucea Rosie.
Efectivele ISUJ au lucrat pe parcursul week-end-ului trecut pentru a monta statia de decontaminare a apei. Aceasta a fost dispusa lânga o fântâna si, conform colonelului Ioan Mihalache, prim-adjunct in cadrul inspectoratului, poate produce 500 de litri de apa potabila pe ora. “Este prima statie mobila pe care am montat-o. Mâine (n.r. – luni) va fi montata inca una, la Serbesti. Aceasta de la Saucesti a fost montata de ISUJ Bacau, cea de la Serbesti va fi montata de Crucea Rosie. Statia de la Saucesti are o capacitate de potabilizare a apei de 500 de litri pe ora si un bazin de colectare de 5000 de litri”, a declarat colonelul Mihalache.
Potabilizeaza si apa din WC
Conform specificatiilor tehnice, statia de decontaminare montata la Saucesti poate potabiliza pâna si apa de WC, lucru recunoscut de prim-adjunctul ISUJ. “Instalatia asigura filtrarea apei provenita din orice sursa. Chiar si din WC, apa poate fi potabilizata fara probleme pentru ca sunt opt etape de decontaminare. In fântâna apa este galbena, mâloasa, plina de bacterii si microbi. In bazin e potabila”, a mai spus colonelul bacauan. Momentan, apa a fost declarata nepotabila de catre Autoritatea de Sanatate Publica. ASP va analiza apa pentru a-i determina gradul de potabilitate. Pâna la verdictul ASP, localnici utilizeaza apa decontaminata pe post de apa menajera. “ASP analizeaza calitatea apei, dar va spun eu ca e potabila”, a conchis colonelul Ioan Mihalache, dupa care a baut un pahar cu apa decontaminata pentru a demonstra veridicitatea propriilor afirmatii. Lucian BOGDANEL