NOI COLABORĂRI EXTERNE ALE C.C.D. BACĂU

De curând, la Oradea s-a desfasurat Concursul Naţional „Memoria Holocaustului”, organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tinertetului. Profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, a fost nominalizat să faca parte din Comisia Centrală de Organizare şi Evaluare a acestui concurs. (N.red.: Din pacate, în mod inexplicabil, membrii celor doua echipaje din judeţul Bacau, calificate pentru faza naţionala a Concursului „Memoria Holocaustului”, nu au mai ajuns la Oradea, ratându-se astfel o buna sansa de afirmare la nivel naţional).
Cu această ocazie, profesorul bacauan a fost invitat la Gyula, în Ungaria, pentru a participa la câteva întâlniri de lucru cu liderii comunitatii românesti de acolo. „Prima întâlnire a avut loc la Episcopia Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, unde s-a desfasurat un colocviu condus de Prea Sfinţitul Siluan, Episcop al Bisericii Române din Ungaria, ne-a spus, imediat dupa revenirea la Bacau, profesorul Gabriel Stan. În acest context, P.S. Siluan a evidenţiat noile programe iniţiate acolo, care urmăresc identificarea unor noi metode ce vor trebui sa contribuie la consolidarea comunităţii româneşti, parca prea mult dezbinata în ultima perioada. Această comunitate numără aproximativ 6000 de suflete care frecventează Catedrala „Sfântul Nicolae” din oraşul Gyula, supranumit „Oraşul Mare Românesc”, deoarece aici este concentrata cea mai mare comunitate româneasca din Ungaria. Aşezamântul bisericesc se afla într-o buna stare, dar necesita, totuşi, o reabilitare a fundaţiei şi a picturii interioare”.
Cea de a doua întâlnire s-a desfăşurat la Colegiul „Nicolae Bălcescu”, unitate de învăţământ de elita, cu predare în limba româna. „Peste 500 de elevi români şi maghiari frecventeaza cursurile acestui colegiu, limbile de predare fiind româna, maghiara şi engleza, a precizat profesorul Gabriel Stan. Colegiul beneficiaza, deopotriva, de sprijinul autoritatilor maghiare şi româneşti, având o dotare de excepţie: săli de clasă polivalente, cabinete, o sală de sport, o impresionantă bibliotecă cu un fond de carte românesc şi universal, o cantina, un cămin pentru elevi şi o casa de oaspeţi. De aceea, la acest colegiu nu se înscriu doar elevi de etnie româna din Ungaria, ci şi mulţi elevi maghiari, care prefera sa înveţe limba româna şi, totodata, sa beneficieze de calitatea serviciilor educaţionale de acolo”.
Conducerea Colegiului „Nicolae Bălcescu” a fost interesata de iniţierea unei colaborari cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” din Bacau, în sensul organizarii unor cursuri de perfecţionare pentru profesorii români din Gyula. Acest proiect este, de altfel, sprijinit de M.E.C.T., care, în luna iunie a acestui an, a finanţat participarea a 11 cadre didactice, timp de doua săptamâni, la cursurile de vara organizate de Facultatea de Litere şi Istorie a Universitatii „Ovidius” din Constanţa. Deoarece cadrele didactice din Gyula au manifestat un interes sporit pentru a urma programe de formare în limba româna referitoare la cultura şi civilizaţia româneasca, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” din Bacau a venit cu o ofertă completa. Aşadar, foarte probabil, chiar în anul şcolar 2008 – 2009 se va configura un proiect complex, care, într-o primă faza, va presupune vizite reciproce la Bacau şi la Gyula a formatorilor români şi, respectiv, a profesorilor de etnie română din Ungaria. Ulterior vor fi organizate cursuri de formare, la care vor fi invitaţi profesori şi experţi din mediul academic românesc.
„Cu siguranţă, această nouă experienţă va fi deosebită şi provocatoare. Pentru a doua oară ne oferim serviciile şi expertiza din domeniul în care activăm unor colegi de peste hotare, care vor veni special la Bacău să ne cunoască şi să afle cât mai multe aspecte despre modul în care funcţionează sistemul educaţional din România.
De asemenea, credem că este şi o datorie să lucrăm pentru cadrele didactice de etnie română din afara hotarelor ţării. Acestea au nevoie de asemenea proiecte, au nevoie de expertiza, consilierea şi sprijinul nostru, nu doar din perspectivă materială, ci şi morală. Ne propunem ca în viitorul apropiat să extindem activităţile de acest fel”, a concluzionat profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” din Bacău.
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*