Consiliul Baroului Bucureşti a decis, în şedinţa de luni, începerea verificărilor preliminare, în vederea deschiderii unei acţiuni disciplinare împotriva avocatului Ana Paulina Benga, a declarat pentru agenţia NewsIn, decanul Baroului Bucureşti Cristian Iordănescu.
El a mai precizat că vor fi citaÅ£i, pentru data de 14 august, atât Paulina Benga, cât ÅŸi avocaÅ£ii lui Ovidiu Tender care au depus plângere împotriva apătorului din oficiu – Gheorghiţă MateuÅ£ ÅŸi deputatul Victor Ponta.
Până la mijlocul lunii august, când vor fi citaţi pentru audieri toţi cei implicaţi, Consiliul va strânge documente şi acte privind modul în care s-a asigurat apărarea lui Ovidiu Tender în noaptea de 30 iulie, când Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursl procurorilor împotriva deciziei Tribunalului Municipiului Bucureşti de a nu prelungi mandatul de arestare preventivă a omului de afaceri timişorean. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, la miezul nopţii de duminică, să caseze sentinţa TMB şi să prelungească mandatul în cauză.
Reamintim că apărătorul Gheorghiţă MateuÅ£ a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că avocata Ana Paulina Benga, numită din oficiu să-l reprezinte pe Tender la judecarea recursului de la CAB, „a acceptat să devină complice la privarea de libertate a lui Ovidiu Tender”.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a mai anunţat, luni, că va face plângere penală împotriva tuturor celor care au jucat un rol în procesul care a avut loc duminică noaptea, la Curtea de Apel Bucureşti, plângeri ce vor fi depuse la Parchetul General.
El a atacat dur sistemul de justiţie autohton şi a acuzat vehement completul Curţii de Apel care a discutat recursul procurorilor împotriva deciziei tribunalului Bucureşti de a nu prelungi mandatul de arestare preventivă a lui Ovidiu Tender.
„Sistemul îşi dovedeÅŸte neputinÅ£a folosindu-se de judecători vulnerabili care, în loc să contribuie la înfăptuirea justiÅ£iei, încalcă legea ÅŸi se coboară mai jos decât infractorii din boxă. Crima organizată se află acolo, în acdrul sistemului, în cadrul CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat este dincolo d elege”, a spus profesorul Gheorghiţă MateuÅ£.
Cei trei judecători care au făcut parte din completul de judecată vor fi acuzaÅ£i de abuz în serviciu, arestare ilegală ÅŸi fals intelectual în înscrisuri oficiale, „pentru că au încălcat toate procedurile posibile”. „Nici nu se poate vorbi de o judecare abuzivă, pentru că nu e vorba de judecată”, a spus MateuÅ£.
Cei trei judecători care au intrat în completul respectiv sunt: preÅŸedintele de complet – Stan Mustaţă, despre care deputatul Victor Ponta spune că ar fi un fost ofiÅ£er de MiliÅ£ie, Sofica DumitraÅŸcu, judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, iar apărătorii lui Tender susÅ£in că ea ar fi fost special aleasă „pentru a-ÅŸi îndrepta greÅŸeala” de a-l fi pus în libertate pe sirian, ÅŸi Antoaneta Nedelcu.
De asemenea, va fi făcută o plângere împotriva procurorului Iulia Ciolcă, deoarece procurorul de ÅŸedinţă, spune avocatul, este obligat să intervină atunci când observă sau este sesizat că sunt săvârÅŸite fapte de natură penală. „Procurorul de ÅŸedinţă este coautor la săvârÅŸirea unor fapte penale, este instigator ÅŸi complice.
Am cerut, din disperare, la un moment dat, am cerut sprijinul procurorului de ÅŸedinţă care este obligat să intervină când constată că sunt săvârÅŸite fapte penale”, explică avocatul MateuÅ£.