În aceste zile, in statiunea Slănic Moldova se desfasoară programul de formare „Elemente de T.O.T. si de arbitraj in dezbaterile Karl Popper”, din cadrul proiectului „Tineretul român – tineret european”, organizat de Asociaţia Româna pentru Dezbateri, Oratorie si Retorica Moldova, A.N.S.I.T. România si Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau.
Acesta isi propune ca obiectiv principal promovarea valorilor democratice prin tehnica dezbaterilor Karl Popper, parlamentare şi legislative. Pentru a diversifica oferta educaţionala şi pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a promova valorile democratice folosind metoda dezbaterilor ca metoda nonformala, proiectul finanţat de A.N.S.I.T. România si ARDOR Moldova a atras un numar de 30 de profesori de la cele mai importante colegii si licee din Bacau, de la Universitatea Bacau, dar si din tara. Ulterior, acestia vor disemina în scoli şi facultati cunostinţele dobândite şi vor înfiinţa cluburi de dezbateri în cadrul carora se vor organiza diferite activitati. Astfel de cluburi funcţioneaza deja la Bacau, Buhuşi, Botoşani, Focsani, Galaţi, Iasi, Piatra Neamt, Roman, Suceava şi Vaslui.
Metoda dezbaterilor, fiind o metodă interactiva şi interdisciplinara, poate oferi participanţilor un punct de vedere exprimat, ca o soluţie, strategie, varianta în tratarea unui aspect social. În urma trainigului şi rundelor de dezbateri, participanţii îşi vor însuşi metode şi tehnici de dezbateri care îi vor ajuta în comunicare şi le va uşura gasirea unor soluţii.
Elevii vor fi stimulaţi sa practice dezbaterile Legislative şi Parlamentare, ca metoda de dezvoltare a gândirii critice, de dezvoltare a spiritului de echipa si competiţional, de dezvoltare a toleranţei fata de opinii diferite, a capacitaţii de analiza şi sinteza, de identificare a unor soluţii necesare în comunitate.Totodata, se va realiza o informare mai buna în privinţa implicarii active în viaţa sociala şi economica, precum şi în privinţa utilitaţii şi efectelor pozitive ale unei astfel de implicări pentru tineri. În acelaşi timp, profesorii vor avea posibilitatea să-şi însuşeasca o noua metoda activa de stimulare a comunicarii eficiente pe care, ulterior, sa o implementeze în actul didactic cu rezultate foarte bune.
Amfitrionul acestor activităţi interesante este binecunoscutul profesor Ciprian Zaharia, presedinte al ARDOR Moldova si directorul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 3 din Buhusi.
În continuarea acestor manifestări, în virtutea parteneriatului dintre ARDOR Moldova şi C.C.D. Bacau, în perioada imediat urmatoare, C.C.D. Bacău intenţioneaza sa avizeze un nou program de formare continua, destinat în special consilierilor educativi şi şcolari, intitulat „Alternative ale educaţiei non-formale – Dezbaterile parlamentare şi legislative”. Pe parcursul celor 40 de ore, participanţii vor parcurge module precum „Cunoaşterea prin comunicare”, „Argumentarea”, „Contraargumentarea”, „Construirea cazurilor”, „Dezbateri legislative” etc. Cursul va fi certificat prin eliberarea unor certificate.
„Pentru noi, acest parteneriat cu ARDOR Moldova se constituie într-un program de formare interesant şi cu o tematica mai puţin obisnuita. Scopul acestuia este acela de a lansa o provocare actorilor educaţionali, în sensul construirii unui mediu educaţional democratic, dinamic şi provocator din perspectivă profesionala. Posibila avizare a acestui program va aduce un plus de valoare si, cu siguranta, va atrage foarte mulţi colegi”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic Bacau. (St.O.)