Timp de o luna, lucratori din cadrul stucturilor teritoriale ale Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratul General al Politiei Române au desfasurat, la nivel national, o ampla actiune de verificare a persoanelor fizice care detin arme neletale supuse autorizarii. In total, au fost verificati 31.055 detinatori de arme neletale supuse autorizarii, fiind identificate 384 persoane care nu mai îndeplinesc conditiile legale de detinere port si folosire impuse de O.U.G. nr.26/2008.
384 de români detinatori de arme neletale nu mai îndeplinesc conditiile necesare pentru a putea detine si folosi aceste tipuri de arme. Concluzia a fost trasa în urma controlului national desfasurat în perioada 5 mai – 30 iulie de catre structurile teritoriale ale Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice. În cadrul actiunii au fost verificati 31.055 detinatori de arme neletale supuse autorizarii si au fost identificate 384 de persoane care nu mai îndeplinesc conditiile legale de detinere port si folosire impuse de o Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG). 256 de detinatori legali ai unor arme cu glont de cauciuc sau aer comprimat vor avea dreptul de detinere, port si folosire suspendat pâna la solutionarea definitiva a cauzei, conform OUG, iar 302 posesori legali de arme neletale s-au conformat dispozitiei de revocare a dreptului de detinere, port si folosire si au depus armele în vederea înstrainarii.
Bacaul ocupa un loc de frunte in ceea ce priveste numarul de arme si posesori. In prezent, in judetul nostru sunt inregistrate 2.524 persoane autorizate care detin 3.112 arme letale si neletale. 1.420 persoane detin 1887 arme letale, din care: o arma utilitara, 10 arme de colectie, 50 arme pentru tir sportiv si 1. 826 arme de vânatoare. 1.104 persoane care detin 1.225 arme neletale, din care: 13 arme de agrement, 647 arme de autoaparare, patru arme de colectie si 561 arme pentru tir.
Din totalul celor 1.104 persoane care detin arme neletale, unui numar de 836 persoane li s-a comunicat in scris la domiciliu modificarile survenite in legea armelor si muntiilor, precum si obligativitatea prezentarii acestora la sediul Serviciului A.E.S.T pentru preschimbarea documentelor.
Pâna in prezent s-au prezentat 505 persoane care au depus documentele solicitate.
Potrivit statisticilor, in tara noastra, in prezent sunt peste 42.500 detinatori de arme neletale, dintre care aproximativ 14.000 in Bucuresti. Anul trecut, in 77 cazuri, acestea au fost folosite ilegal, iar in primele luni ale acestui an au fost inregistrate 28 astfel de situatii (ex. sicanari in trafic, incidente pentru locuri de parcare sau acte de violenta stradala).
Legislatie modificata
Recent, Legea armelor si munitiilor a fost modificata printr-o Ordonanta de guvern. Practic, pâna acum, oricine putea obtine o arma neletala. Indiferent daca era o persoana cu probleme psihice sau care a stat prin inchisoare, putea obtine un permis pentru arma, asta deoarece la autorizare nu i se cerea decât buletinul.
Vechea lege a fost promulgata in 2004, România fiind la acel moment singura tara din Europa care avea o astfel de lege. La acel moment s-a vorbit chiar de interesele importatorilor de arme care ar fi facut presiuni pentru adoptarea legii. Imediat dupa acel moment, vânzarile au crescut spectaculos, umplând buzunarele comerciatilor de arme.
Intre timp au aparut o serie de cazuri când armele au fost folosite in rafuieli de strada sau de catre persoane teribiliste care au pus in pericol vietile altora. Astfel ca legea a fost din nou modificata, in forma ei de dinainte de 2004.
La propunerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta nr.26/17.03.2008 si Legea 152/11.07.2008 – pentru modificarea si completarea legii 295/2004, care prevede ca pistoalele sau revolverele cu proiectil din cauciuc si armele scurte sau lungi cu aer comprimat, precum si munitia corespunzatoare se supun autorizarii.
Concret, noul act normativ este o initiativa care vizeaza inasprirea conditiilor de detinere, procurare, port si folosire a armelor neletale.
Detinerea fara drept, infractiune
Ordonanta propusa de specialistii MIRA reglementeaza regimuri juridice distincte de detinere, procurare, port si folosire pentru armele neletale din categoria celor cu aer comprimat, a celor confectionate special pentru a imprastia proiectile de cauciuc, cât si pentru cele cu gaze, stabilind conditii clare ce trebuie indeplinite pentru procurare. O alta modificare importanta este incriminarea ca infractiune a detinerii sau a portului de arma neletala fara drept, si pedepsita cu inchisoare de la trei luni la un an. Trebuie mentionat ca, pâna in prezent, acest lucru era sanctionat doar cu amenda. De asemenea, uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani.
Avizul psihologic devine obligatoriu
Conform noului cadru legal, procurarea armelor neletale se face astfel: pentru armele neletale din categoria celor cu aer comprimat si a celor confectionate special pentru a imprastia proiectile de cauciuc (pistoalele cu aer comprimat), persoana care intentioneaza sa procure o astfel de arma trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: lipsa antecedentelor penale (pentru fapte savârsite cu intentie); aviz psihologic din care sa rezulte ca persoana este apta pentru a detine, purta si folosi arme si munitii neletale; lipsa unor situatii care sa fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale in ultimii cinci ani. Pentru detinerea armelor neletale din categoria celor confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare cei interesati vor trebui sa notifice Politia despre intentia de a cumpara, iar dovada notificarii se va elibera numai daca aceasta nu are antecedente penale.
Cristinel AIOANEI