Numarul accidentelor grave de circulatie scade treptat. Date cu privire la acest lucru au fost facute publice de subcomisarul Teodor Iacovachi, seful Compartimentului Drumuri Nationale si Europene (CDNE) din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Bacau. Vestea este imbucuratoare dat fiind faptul ca, in ultimii ani, in Uniunea Europeana a crescut numarul accidentelor de circulatie soldate cu morti si raniti grav. Romania se situeaza in randul tarilor cu risc crescut de victimizare.
Desi pe parcursul anului au fost inregistrate evenimente grave, in raportul realizat de CDNE Bacau se arata ca accidentele grave au scazut cu 7 fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, in primele sase luni ale acestui an s-au inregistrat 10 persoane decedate prin accidente de circulatie, fata de 11 cate s-au inregistrat in 2005.
Principala cauza generatoare a accidentelor grave de circulatie pe drumurile nationale si europene din judetul Bacau, reprezentand aproximativ 28 la suta din total, este traversarea neregulamentara a partii carosabile de catre pietoni, urmata de nerespectarea regimului legal privind viteza de deplasare (in jur de 24 la suta), efectuarea in mod neregulamentar a manevrei de depasire (12 la suta), diferenta de 36 la suta este reprezentata de neatentia in conducere, neacordarea prioritatii auto si pietoni, oboseala la volan si nesupravegherea copiilor de catre parinti.
In afara localitatilor s-au produs 52 la suta din totalul accidentelor grave de circulatie, iar in mediul rural diferenta de 48 la suta.
Zilele de marti aduc ghinion soferilor
Semnificativ este faptul ca ponderea accidentelor grave de circulatie, in comparatie cu perioada similara a anilor precedenti, s-a mutat in prima parte a saptamanii, perioada in care au fost inregistrate 68 la suta din total.
In zilele de marti ale primelor semestre din ultimii trei ani s-au inregistrat cate sase accidente grave.
Cele mai multe accidente rutiere cu urmari grave s-au inregistrat in zilele de vineri si duminica, in intervalul orar 12.00 – 18.00.
Drumul National (DN) 2 prezinta gradul de risc cel mai crescut. In primele sase luni ale anului 2006, pe DN2 au fost inregistrate 48 la suta din totalul de accidente grave. In comparatie cu perioada similara a anului 2005, numarul inregistrat de accidente a crescut cu patru. (R. ANDRICI)
Bacau, pe locul patru la mortalitatea prin accidente
Peste 6.900 de accidente au avut loc in 2005, in care au murit 2.941 de persoane si au fost ranite grav 5.637, conform statisticilor Politiei Rutiere. Romania este pe primul loc in Europa in ce priveste mortalitatea in astfel de evenimente, cu un mort la fiecare trei accidente rutiere grave. Comparabil, media europeana este de 1 la 40.
In 2005, judetul Bacau s-a situat pe locul patru in randul celor mai periculoase zone din tara din acest punct de vedere, cu 90 morti. Pe primele locuri se aflau Bucuresti, cu 121 morti, Prahova – 109, Cluj – 98, Ilfov – 96.