Scoala de analfabeti

poza-deschidere.jpgSituatia abandonurilor scolare, mereu in crestere de la un an la altul, preocupa permanent conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, chiar daca, prin comparatie cu alte judete, Bacaul sta bine la acest capitol, iar situatia actuala nu inregistreaza curbe ascendente. Concret, in anul scolar abia incheiat, in judetul nostru au fost inregistrate 654 de cazuri de abandon scolar, dintre care 58 la nivelul invatamântului primar, 251 la nivel gimazial, 158 la nivel liceal si 187 la nivelul scolilor de arte si meserii.

Investigatiile facute prin inspectia scolara si cercetarile realizate de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica au identificat multiple cauze ale fenomenului. Inspectorul scolar general, Ovidiu Relu Cojocaru, a spus ieri, la conferinta de presa organizata chiar in biroul domniei sale, ca, spre deosebire de anii precedenti, situatia economica a parintilor nu mai este prima intr-un clasament al cauzelor abandonului scolar. „Au aparut in prim plan alte cauze, cum ar fi distanta prea mare fata de scoala, ca urmare a procesului masiv de comasare, cauzele de ordin socio-familial, cum ar fi familiile dezorganizate, incomplete sau refacute, care nu ofera un cadru propice dezvoltarii armonioase a copilului, dezinteresul sau posibilitatile reduse de a-si supraveghea si ajuta copiii, folosirea copiilor la alte munci, pentru „a scoate bani” in interesul familiei, alcoolismul parintilor (din fericire, un indice mereu in descrestere), munca in strainatate a membrilor familiei, unele cauze psihofiziologice, cum ar fi unele intârzieri in dezvoltarea psihica si intelectuala a copilului, sau unele dificultati de adaptare a acestuia la viata scolara, ritmul prea lent de invatare s.a.m.d., s.a.m.d. Inspectorul scolar general, Ovidiu Relu Cojocaru, considera ca sunt necesare programe coerente si viabile, care sa valorifice eforturile corelate ale unor institutii specializate si ale comunitatii locale pentru controlul permanent al fenomenului de abandon scolar, dar si pentru sprijinirea elevilor aflati in situatia de abandon sau cu risc ridicat de aparitie a a acestui ingrijorator fenomen.

Masuri de prevenire

Ca masuri de prevenire si reducere a fenomenului de abandon scolar, I.S. J. Bacau a realizat deja urmatoarele prioritati: monitorizarea fenomenului prin inspectia scolara, organizarea cât mai eficienta a sistemului de invatamânt fata frecventa, pentru recuperarea cazurilor de abandon si a programului ADS, colaborarea cu Directia Generala pentru Protectia Copilului, Directia de Sanatate Publica, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica si cu alte institutii similare, in vederea derularii unor programe comune, sensibilizarea opiniei publice, indeosebi prin mijloacele mass-media, sensibilizarea factorilor de decizie, a agentilor economici, fata de actualitatea fenomenului, pentru sustinerea materiala a masurilor urgente de ameliorare, abilitarea, prin Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, a directorilor, si a consilierilor educativi, pentru conceperea si desfasurarea unor proiecte specializate pe teme de interes, consilierea cadrelor didactice, a mediatorilor scolari privind implicarea elevilor, a parintilor, a reprezentantilor comunitatti locale, in viata scolii, pentru optimizarea prevenirii abandonuluii scolar, implicarea institutiilor de cultura si sport in organizarea unor activitati scolare atractive, in zonele cu risc crescut de abandon scolar. (St.Olteanu.)

Adauga un comentariu

*