O legenda vie, nu departe de Bacau

zimbri2.jpgBacauanii dornici de câteva ore de relaxare departe de problemele cotidiene si de vuietul orasului pot admira, la doar 130 de km distanta, o adevarata legenda vie – zimbrii adapostiti de rezervatia „Dragos Voda” din Vânatori-Neamt. Drumul pâna acolo trece prin municipiul Piatra Neamt, unde cea mai mare atractie o constituie „croaziera” de 20 de minute cu telegondola, care ofera turistului o perspectiva unica asupra orasului si asupra muntelui Ceahlau, mai ales la apus.
Atmosfera din rezervatia de zimbri aminteste de vremea când omul inca pasea cu teama si sfiala in sanctuarul naturii. Animalele impresionante, masive, mândre pasc la câtiva metri de oameni. Cu ani in urma, locuiau intr-un spatiu mult mai mare, iar vizitatorii se considerau norocosi daca vedeau una, incât unii credeau ca nici nu mai exista zimbri acolo. Poate si din acest motiv, in parc au fost cazate si alte animale care sa tina de urât oamenilor in lipsa zimbrilor: caprioare si cerbi, ursi sau pasari.
Potrivit mai multor surse de informatie online, rezervatia „Dragos Voda” a luat fiinta in 1968, primii trei zimbri fiind adusi aici doi ani mai târziu, din Polonia. In prezent, rezervatia acopera 11.500 de hectare, are statut de arie protejata in cadrul Parcului Natural Vânatori-Neamt si gazduieste patru zimbri – doua femele, un mascul si un pui. In România mai exista doar doua rezervatii de acest gen, la Bucsani-Dâmbovita si Hateg-Hunedoara.
Zimbrul este cel mai vechi animal de uscat din Europa, fiind inrudit cu bizonul american. Adult, are in mod tipic aproape trei metri lungime si doi inaltime, cu greutatea pâna la o tona. Traieste circa 26 de ani. Locuieste in padure, având prea putini dusmani naturali. Ultimul zimbru din tara noastra a fost ucis in 1790. Ultimul zimbru aflat in salbaticie din lume a murit in 1927 in Caucaz. La ora actuala, pe planeta mai sunt sub 4000 de exemplare, cu o sanatate destul de vulnerabila din cauza gradului mare de consangvinitate.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*