„Stranierii” bacauani de tip „andiamo Gheorghe” nu se sinchisesc de legislatia româna si nici de o actiune oficiala a Casei Judetene de Pensii (CJP) menita sa le fie de folos când va veni momentul retragerii din activitate. O demonstreaza stadiul actiunii de preluare de catre CJP, din carnetele de munca, a datelor privind stagiile de cotizare la sistemul public de pensii anterior lunii aprilie 2001 si a veniturilor aferente acestora, in scopul introducerii datelor in computer si a creerii unei baze de date ce va usura considerabil procedura de pensionare.
Ping-pong cu legea
„Actiunea a inceput in ianuarie 2006, carnetele fiind preluate de la Inspectoratul de Munca, Fortele de Munca, angajatori, persoane fizice care au incheiat cu institutia noastra contracte de asigurare si persoane fizice care au carnetele asupra lor. Pâna acum au fost prelucrate 128.330 de carnete, dintre care mai putin de 200 de la persoanele fizice care au carnetele asupra lor”, a explicat Marina Arva, director adjunct CJP. Desi adunarea carnetelor de la aceasta ultima categorie a inceput acum mai bine de un an, si-au indeplinit obligatia legala de a prezenta documentele la sediul CJP doar 191 de persoane dintr-un total estimat de câteva mii.
Rugaminti in locul amenzilor
„Termenul limita de predare a carnetelor este 30 noiembrie 2008. Amenzile pentru incalcarea acestei prevederi sunt intre 300 si 600 de lei pentru persoane fizice”, a adaugat directoarea. Sanctiunile ramân insa pe hârtie, asta deoarece bacauanii care au carnetele asupra lor si nu si le aduc la CJP nu pot fi amendati, autoritatile nestiind nici macar câti sunt, cu atât mai putin cine sunt ei. In disperare de cauza, reprezentantii CJP au ajuns de la somatii la sugestii: „recomandam fostilor asigurati care nu mai au domiciliul pe teritoriul statului român sa depuna carnetele sau sa desemneze un imputernicit in acest sens”. „Speram ca pâna la sfârsitul perioadei de concedii sa primim si alte carnete sau ca persoanele care pleaca inapoi in strainatate sa-si anunte cunoscutii de acolo despre aceasta obligatie”, a mai spus Marina Arva. Luna viitoare, actiunea de prelucrare a datelor din cartile de munca ar trebui sa treaca intr-o noua etapa: scanarea tuturor carnetelor, pentru ca mai apoi, prin compararea celor doua baze de date, sa rezulte o situatie exacta. „Daca nu le adunam pe toate, vom scana ce avem, iar baza de date finala va fi incompleta. Probabil ca unii vor veni cu carnetele abia când vor iesi la pensie”, a incheiat directoarea.
Alin LEANCA