Un sfert din politicienii băcăuani şi-au schimbat partidul în ultimii doi ani

De pe 11 august aleşii locali, consilieri, nu vor mai putea migra de la un partid la altul. Cei care vor face acest lucru îşi vor pierde funcţiile, aşa cum prevăd modificările aduse legii aleşilor locali. Prevederile legislative nu sunt, însă, foarte clare, motiv pentru care, la nivelul administraţiilor publice locale s-a creat un întreg haos. Lista cu politicienii băcăuani care au migrat de la alegerile din 2004 este extrem de lungă.

Legea 249 din 2006, care modifică Legea 393 din 2004, privind statutul aleÅŸilor locali nu le mai dă posibilitatea consilierilor judeÅ£eni sau locali să fugă de la un partid la altul. Odată aleÅŸi, aceÅŸtia vor trebui să rămână membrii în partidul în care au câştigat la alegeri. Dacă vor pleca, ei îşi vor pierde ÅŸi funcÅ£iile. „Pierderea calităţii de mebru de partid pe a cărui listă a fost ales, conduce la încetarea de drept a calităţii de consilier.

ÃŽn termen de 45 de zile de la publicarea actului normativ, aleÅŸii locali care intră sub incidenÅ£a acestui articol de lege sunt obligaÅ£i, sub sancÅ£iunea încetării mandatului, să îşi declare aparteneÅ£a politică prin declaraÅ£ie scrisă, depusă la secretarul general al judeÅ£ului”, ne-a declarat Traian Milon, secretar general al judeÅ£ului.

Termenul limită în care aleÅŸii judeÅ£eni care vor să părăsească o barcă pentru alta ÅŸi să îşi depună declaraÅ£iile este 11 august. Legea a creat însă un haos de nedescris, deoarece au venit cu declaraÅ£iile toÅ£i aleÅŸii locali, chiar dacă nu au de gând să plece din partide. JuriÅŸtii spun că legea este prost redactată ÅŸi are multe carnenÅ£e, pentru că după ea, ar însemna ca aleÅŸii locali să dea declaraÅ£ii, adică să s e dea singuri în vileag că sunt traseiÅŸti politici ÅŸi apoi să aÅŸtepte măsurile pecuniare, să îşi piardă funcÅ£iile. „ÃŽn mod normal ar fi trebuit să se precizeze că până la data de 11 august se pot face mutările de la un partid la altul, iar după această dată, cine se mută îşi pierde funcÅ£ia. Legea este însă prost redactată”, a precizat Traian Milon.

În judeţul Bacâu, nume sonore au trecut de la alegerile din 2004 şi până în prezent de la un partid la altul. Primarul Romeo Stavarache a câştigat Primăria Bacău când era şef la Partidul Umanist Român, dar ulteroir s-a mutat cu aproape tot alaiul în tabară liberalilor, unde a ajuns preşedinte. L-a urmat şi prefectul Gabriel Berca, care de la PUR, la PNL, a ajuns apolitic, devenind înalt funcţionar public. În Consiliul Judeţean numai puţin de nouă aleşi şi-au schimbat partidele.

Pesedistul Eugen Ochenatu a plecat în tabăra democraţilor, umaniştii de început Daniela Biri, Petru Enăşoaie, Petru Iştoc au devenit independenţi şi apoi au trecut la liberali, Silvestru Dogaru de la umanişti a trecut la liberali, Petrică Mihăilă a trecut de la umanişti la statutul de independent şi apoi la democraţi, Doraian Pocovnicu şi Elena Şova au trecut de la pesedişti la pnegişti, apoi la independenţi şi s-au întors la pesedişti, iar Cristian bunea a ales să fie independent decât membru PSD.

În Consiliul Local Bacău, Lupu Gabriel Stănică a plecat din tabăra democraţilor, a devenit independent şi apoi s-a înscris la conservatori. Laurian Lucaş şi Rodica Pădureanu au plecat de la PSD la PNG şi apoi au devenit independenţi. Aurel Damian a plecat din PRM la PNG şi acum este independent. Toţi nehotărâţii mai au la dispoziţie câteva zile să îşi aleagă drumul politic. După data de 11 august traseiştii politici vor trebui să s emulţumească şi să suporte partidul ales, dacă vor dori să îşi păstreze funcţiile.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*