Adrian şi Dana Năstase cer în instanţă despăgubiri de peste nouă miliarde de lei vechi firmelor care au construit imobilul din Zambaccian nr. 16, suma reprezentând o plată efectuată în avans, împreună cu dobânda legal aferentă.
Fostul premier PSD, Adrian Năstase, ÅŸi soÅ£ia sa, Dana Năstase, au chemat în instanţă firmele băcăuane care au construit imobilul din strada Zambaccian 16 – Vertcon ÅŸi Conimplus – ÅŸi au cerut despăgubiri de peste 9 miliarde de lei vechi, plângerea lor fiind depusă în iunie la Tribunalul BucureÅŸti – SecÅ£ia Comercială, iar dosarul având termenul de judecată fixat pentru data de 29 septembrie 2006.
Adrian şi Dana Năstase cer magistraţilor să oblige cele două firme la recalcularea invetiţiilor făcute de asociaţi pentru ridicarea imobilului de pe strada Zambaccian nr. 16.
Familia Năstase mai cere judecătorilor şi obligarea societăţii Conimpuls la restituirea sumei de 583.062, 41 RON, reprezentând o plată efectuată în avans, împreună cu dobânda legal aferentă. Totodată, ei arată magistraţilor că şi societatea Vertcon ar avea de restituit suma de 322.600 RON, reprezentând tot o sumă dată în plus, împreună cu dobânda.
Adrian ÅŸi Dana Năstase susÅ£in, în cererea lor, că cele două firme deÅ£in Cartea tehnică a imobilului ÅŸi cer restituirea acesteia, deoarece sunt în „imposibilitatea de a verifica respectarea prevederilor legale în materia echităţii ÅŸi siguranÅ£ei construcÅ£iilor”.
Mai mult, cele două societăţi sunt acuzate şi de lipsă de profesionalism în executarea mai multor lucrări din imobilul de pe strada Zambaccian. Familia Năstase consideră că defecţiunile ivite după construcţie, şi descrise într-o notă de constatare, ar trebui realizate pe cheltuiala celor două firme. Nu în ultimul rând, Adrian şi Dana Năstase cer ca cele două firme să suporte cheltuielile de judecată din acest dosar.
În scurtul istoric al asocierii familiei Năstase cu societăţile Vertcon şi Conimpuls, pus la dispoziţia instanţei, se arată că Adrian şi Dana Năstase sunt proprietarii terenului din Zambaccian nr. 16.
Fostul premier şi soţia sa susţin că au încheiat un contract, în anul 2000, cu firmele Vertcon şi Conimpuls, care se angajau să edifice un imobil S+Ds+P+3E, cu o suprafaţă construibilă desfăşurată de 2.489,80 mp.
„Conform uzanÅ£ei, la finalizarea construcÅ£iei urma să aibă loc desocotirea”, în sensul că familia Năstase ÅŸi cele două firme urmau să vadă câţi bani datorau pentru constucÅ£ie ÅŸi să împartă apartamentele din imobil.
Familia Năstase susţine că în 2005, când s-a finalizat construcţia, partea care le-a revenit a fost un apartament de 413,39 mp, reprezentând un aparatment, situat la etajul trei al clădirii şi că cele două societăţi, după ce s-au întabulat proprietăţile, au refuzat recalcularea.
„ÃŽntrucât pe cale amiabilă (în cadrul procedurilor prealabile) pârâtele (n.r. Vertcon ÅŸi Conimpuls) au refuzat clarificarea raportului juridic început în anul 2000 ÅŸi executat prin construirea unei clădiri pe terenul proprietatea noastră, vă solicităm obligarea pârâtelor la desocotirea asocierii”, se arată în plângerea familiei Năstase.
La darea în folosinţă a imobilului, în data de 17 mai 2005, avocata Marieta Anastasescu, proprietară a unuia din aparatamente din imobil, a încheiat un contract de tranzacţie între toţi proprietarii de apartamente din imobil: ea, Adrian şi Dana Năstase, Andrei Năstase, Xenakis Xenophon Constantin. Valoarea imobilului a fost calculată, atunci, la 804.000 euro, din care terenul a fost evaluat la 280.000 euro, iar constrcuţia la 524.000 euro.
Newsin