Proaspetii absolventii din promotia 2006, care au finalizat diferite forme de invatamant se pot inscrie la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau ca persoane disponibile pentru angajare.
Le va fi astfel usurata accesabilitatea pe piata muncii sau inscrierea la un curs de calificare gratuit. In plus, pentru a primi indemnizatia de somaj, in cazul in care nu au reusit sa se angajeze, ei trebuie sa fie inregistrati in baza de date a Agentiei ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Pentru acest lucru, insa, tinerii absolventii trebuie sa se adreseze AJOFM pentru a-si depune dosarele de inscriere.
Stimulente pentru absolventi
Pentru stimularea incadrarii cat mai rapide, absolventii beneficiaza din bugetul asigurarilor pentru somaj de o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat, in vigoare la data angajarii, daca se incadreaza cu program normal de lucru si pentru o perioada mai mare de 12 luni.
De asemenea, absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
Suma (cumulata) cuvenita se acorda dupa 12 luni de la data angajarii. Absolventii mai primesc si o serie de servicii pentru stimularea ocuparii, respectiv servicii de mediere a muncii – punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, informare si consiliere profesionala, formare profesionala.
In plus, pe data de 26 septembrie 2006, AJOFM Bacau va organiza si o bursa pentru absolventi. Pe langa toate aceste masuri active, exista si o forma de protectie pasiva. Daca sunt inregistrati in baza de date a AJOFM, absolventii pot beneficia de indemnizatie de somaj – o suma fixa, neimpozabila, lunara, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara, pentru o perioada de 6 luni, de la data depunerii cererii.
Stimulente pentru angajatori
Una din masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor consta in acordarea de subventii de la 1 la 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care incadreaza absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani.
Astfel, angajatorii primesc: 1 salariu de baza minim brut pe tara, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii (330 RON), 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal (396 RON) si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant superior (495 RON).
Roxana NEAGU