Grâul recoltat anul acesta de agricultorii băcăuani este bun din punct de vedere calitativ, dar din păcate puţin şi mult prea ieftin, cu peste 1.000 de lei mai mic decât preţul de referinţă, transmite corespondentul NewsIn.
Aceasta este concluzia la care au ajuns atât producătorii cât şi specialiştii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bacău.
Deşi a fost un an mai bun decât cel precedent, estimările fiind depăşite la toate cele trei tipuri de culturi recoltate pâna la această oră, grâu, orz şi rapiţă, preţul este însa cel care îi nemulţumeşte pe agricultori.
„La grâu s-a realizat o producţie de 3.100 kg/ha, la orz aproape 3.000 de kg/ha, în timp ce la rapiţă producţia a fost undeva la 1.740 kg/ha. Faţă de anul trecut s-a depăşit producţia la grâu şi orz şi a fost un pic mai mică la rapiţă. A fost un an bun pentru Bacău iar calitatea este mult mai bună decât cea de anul trecut.
Singura problemă este preÅ£ul. Grâul se vinde la această oră cam cu 3.200 – 3.000 lei/kg.
Cei care vând la acestă dată grâu ÅŸi au avut o productie de 4.000 kg/ha nu îşi acoperă sub nici o formă cheltuielile. Ar fi de dorit să aÅŸtepte până după octombrie, când preÅ£ul se va duce sigur peste 4.000 lei/kg. Mai sunt însă producători care sunt obligaÅ£i să vândă pentru că au datorii la bănci”, a declarat Mihai Banu, directorul DADR Bacău.
Părerile agricultorilornu sunt împărÅ£ite. Nu toÅ£i vor să vândă sau să Å£ină grâul până mai spre toamnă. „Eu am cheltuit aproximativ 4.500 de lei/kg. Nu îmi pot permite să vând la preÅ£ul actual. Prefer să dau dobândă la bancă pentru ca e mai ieftin decât preÅ£ul ce va fi practicat la grâu în urmatoarele luni. Eu cred că până în ianuarie acesta va ajunge undeva la 6.000 de lei/kg. Toate acestea sunt posibile pentru că ÅŸi calitatea din acest an este una cu mult peste cea de anul trecut”, a spus LaurenÅ£iu Baciu, producător agricol.
ToÅ£i marii producători ÅŸi-au făcut propriile depozite. „Există o lege care interzice cumpărarea grâului dacă nu provine din depozite. La nivelul Bacăului sunt 44 de spaÅ£ii de depozitare pentru grâu”, a mai spus Banu.
Cum doar preţul îi deranjează pe producători, aceştia aşteaptă să se întâmple ceva în acest sens, sau măcar introducerea preţului de intervenţie până nu îşi vând toata marfa pe sume care riscă să-i falimenteze.
Producătorii sunt decişi să reducă cantitatea de grâu cultivată. Ei spun că nu pot investi un leu şi să scoată 60 de bani.