Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, solicitarea Ministerului Justiţiei, de acordare a sporului pentru mediu rural magistraţilor care îşi desfăşoară activitatea în judecătorii comunale.
De decizia CSM vor beneficia magistraţii de la cinci judecătorii.
Potrivit anexei nr.1 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, şi HG nr.337/1993, pentru stabilirea circumscripţiilor judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă judecătorii, în prezent, cinci instanţe au reşedinţa în comune: Judecătoria Gurahonţ, din judeţul Arad, Judecătoria Podu Turcului, din judeţul Bacău, Judecătoria Bozovici, din Judeţul Caraş-Severin, Judecătoria Răducăneni, din judeţul Iaşi şi Judecătoria Lieşti, din judeţul Galaţi.
Prin adresa nr.35633/13.07.2006, Ministerul Justiţiei a solicitat CSM avizul pentru acordarea sporului salarial de 10 sută pentru judecătorii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor cinci judecătorii menţionate.
În motivarea solicitării formulate, Ministerul Justiţiei a arătat că acordarea avizului se impune în conformitate cu modificarea prevederilor legale privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, a legii privind organizarea judiciară, precum şi a modificării anexei la Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.
Inspectorii CSM care au analizat această cerere au arătat că potrivit art.6 din O.U.G. nr.27/2006 privind salarizarea ÅŸi alte drepturi ale personalului angajat în sistemul judiciar, „judecătorii ÅŸi procurorii care funcÅ£ionează la instanÅ£ele ÅŸi parchetele din mediul rural, situate în comune, beneficiază de indemnizaÅ£ii de încadrare brute lunare majorate cu până 10%”.
Potrivit aceluiaşi text de lege, cuantumul acestei majorări se stabileşte, în funcţie de gradul de izolare a localităţii şi de condiţiile concrete de viaţă, prin ordin al ministrului justiţiei sau, după caz, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Inspectorii CSM au mai arătat că în perspectiva punerii în funcţiune a Judecătoriei Cornetu, din judeţul Ilfov, numărul instanţelor din mediul rural va ajunge la şase.
Ei au mai explicat faptul că, anterior, prin Hotărârea nr.387/01.06.2006, Plenul CSM a avizat favorabil solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la majorarea, tot cu 10 la sută, a indemnizaţiilor procurorilor de la parchetele din mediul rural.