Magia Ciupercilor

magia.jpgIeri, in sala de expozitii a Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii “Ion Borcea” Bacau, a gazduit deschiderea oficiala a celei de-a VI-a editii a expozitiei temporare de ciuperci proaspete, comestibile si otravitoare, intitulata sugestiv “Magia Ciupercilor”. Manifestarea, se adreseaza publicului larg, culegatorilor de ciuperci, specialistilor, distribuitorilor de produse naturiste obtinute din ciuperci, care doresc sa cunoasca diversitatea speciilor intâlnite frecvent in padurile judetului Bacau.
In cuvântul de deschidere, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii “Ion Borcea”, Gabriela Gurau a multumit celor care si-au dat concursul pentru desfasurarea in bune conditii a acestei manifestari anuale si a precizat ca acest eveniment este unul de sezon, care se vrea a fi unul cu multa priza in rândul celor care indragesc si vor sa desluseasca tainele naturii.
Evenimentul a fost marcat de prezenta mai multor personalitati ale lumii stiintifice din domeniul micologiei, printre care se numara prof. univ. dr. Toader Chifu, ce detine si presedintia Societatii Micologice “Mihai Toma” din România si prof. univ. dr. Mihai Mititiuc, ambii de la Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si profesorii universitari bacauani Catalin Rang si Gheorghita Gogu, ambii de la Universitatea din Bacau.
In cuvântul sau, directorul adjunct al muzeului, Ortansa Jigau(foto), cea care a fost “sufletul” acestei manifestari a declarat ca prin aceasta expozitie se doreste sa se prezinte publicului, “pasionati si iubitori de ciuperci”, într-o desfasurare menita sa satisfaca pretentiile specialistilor, dar sa ofere în acelasi timp si informatii accesibile publicului mai putin avizat, cca. 125 de specii de ciuperci colectate in aceasta perioada din zona localitatilor: Slanic-Moldova, Margineni, Luncani si Traian.
Tot cu aceasta ocazie, publicul a fost informat asupra cauzelor producerii intoxicatiilor cu ciuperci, fiind combatuta categoric ideea existentei unor mutatii genetice sau a unor transferuri de spori între speciile comestibile si cele toxice.
Adevaratele cauze ale necazurilor ce apar în urma consumului de ciuperci sunt: necunoasterea sau confundarea ciupercilor comestibile cu cele toxice; capacitatea unor ciuperci comestibile de a acumula din mediul poluat unele toxine, în special metale grele (fenomenul de remanenta); intoleranta unor organisme sensibile, chiar si la consumul unor specii de ciuperci comestibile.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*