Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau are de luna aceasta un centru de dializa comparabil cu orice unitate similara din Uniunea Europeana. Afirmatia apartine conducerii SJU, care a (re)inaugurat ieri sectia de Nefrologie. Nu intâmplator, evenimentul a avut loc la cinci luni dupa deschiderea in oras a unui centru privat ultramodern pentru dializa.
Pacaliti de absenta durerii
Potrivit specialistilor, dializa (sau rinichiul artificial) este o metoda terapeutica de dezintoxicare a sângelui in cazul insuficientei renale, impusa in momentul in care rinichii nu mai functioneaza cum trebuie pentru a elimina din organism toxinele si excesul de apa. Procedura este vitala, absenta ei in fazele terminale ale insuficientei renale ducând la moartea pacientului, si trebuie facuta, timp de mai multe ore, de trei ori pe saptamâna. „Insuficienta renala poate fi consecinta mai multor boli. Ea nu doare, astfel ca majoritatea pacientilor cu acest diagnostic ajung la spital abia când rinichii nu mai functioneaza deloc. Uneori, facem dializa unor persoane care au ingerat alcooluri toxice, dintre care unele scapa in câteva saptamâni, iar altele ramân dependente de masina de dializa”, a explicat seful sectiei de Nefrologie, medicul Leonard Rosu. In acest moment, in judet traiesc 60 de persoane care au scapat de dializa prin transplant renal.
„Am scapat de calvar”
La SJU Bacau se face dializa din anul 1996, când medicii bacauani au preluat 16 pacienti – nevoiti pâna atunci sa faca naveta la Iasi. La ora actuala, numarul celor care fac dializa in municipiul Bacau se ridica la 180. La inceputul lui iunie 2008, compania Fresenius NephroCare România a deschis in Bacau un centru ultramodern pentru dializa, care a preluat toti pacientii de la SJU. A devenit astfel posibila reabilitarea sectiei de Nefrologie a SJU, realizata in ultimele trei luni cu suma de 240.000 de lei – finantare de la Consiliul Judetean. „In noua sa forma, sectia are opt statii cu paturi pentru dializa (plus doua de rezerva) si 21 de paturi la nefrologie si se adreseaza pacientilor care necesita spitalizare pentru diverse boli ale rinichilor, celor care incep tratamentul cu dializa si urgentelor din domeniu”, a declarat managerul spitalului, Dan Stoica. „Acum putem face dializa intr-un cadru civilizat, am scapat de calvarul lucrului in patru ture si al asteptarii pacientilor ingramaditi pe bancile din hol”, a mai spus doctorul Rosu (care conduce si centrul Fresenius NephroCare).
Alin LEANCA