Vanzarea cabinetelor creaza dispute

Medicii de familie au posibilitatea sa cumpere cabinetul in care profeseaza. Guvernul a emis, in sfarsit, legea prin care se stabileste cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor in care functioneaza unitatile medicale. Unii medici sunt increzatori, altii dezamagiti.

Vanzarea cabinetelor catre medicii de familie nemultumeste si ingrijoreaza. Unii medicii de familie sunt sceptici in privinta corectitudinii organizarii acestor vanzarii. Acestia sunt revoltati ca sunt pusi sa plateasca cabinetele, in prezent concesionate, la preturi destul de ridicate.

Altii se tem ca „vor disparea de pe fata pamantului”, dupa cum ne-a declarat un medic din Bacau, din cauza riscului organizarii unei licitatiei publice cu strigare pentru vanzarea cabinetului, acolo unde nu se ajunge la o intelegere prin negocierea directa.

„Legea prevede doar sa se pastreze profilul de activitate medicala sau servicii conexe actului medical, si atat, ne-a spus dr. Mihaela P. Nu mi se pare corect. Poate ca la licitatie participa o mare firma de medicamente, castiga si apoi transforma spatiul in depozit de produse sanitare. Sau participa un medic cu multi bani si apoi infiinteaza o mare clinica privata. Pe noi cine ne apara? O sa ramanem fara serviciu”.

Pretul de vanzare, problema generala

Starea precara a unor cabinete, cu structuri de rezistenta dezafectate, cu magazii vechi, pline de praf si mucegai, pereti coscoviti si crapati, usi din lemn mancat de cari si geamuri sparte este pricipala problema ridicata de medici.

„Cabinetul in care lucrez acum e evaluat la peste 2.000 de euro, cam 20 de euro/mp, spune si dr. Mihai Tomek, din Valea Seaca, medic in comuna de peste 18 ani. Cam multi bani. O sa vedem ce facem…”.

„Eu acum stau intr-un spatiu care apartine Primariei, ne-a declarat si dr. Carmen Dumitriu, medic de familie in comuna Colonesti. Platesc chirie si e mai convenabil asa. Sub nicio forma nu am bani sa cumpar eu un spatiu si sa mi-l amenajez”.

Si pentru ca legea este ambigua, unii medicii se gandesc deja la alte variante. „Mai bine imi cumpar un apartament si il transform in cabinet, ca sigur voi iesi mai ieftin, mai spune un medic care lucreaza tot in mediul rural.

Fara o evaluare corecta, nimeni nu o sa se inghesuie sa cumpere ceva in care oricum vor trebui investiti alti bani grei”. „Ar trebui ca atribuirea spatiului sa se faca gratuit, este parerea altui medic. Se lucreaza in cladiri vechi, unele fara apa curenta si gaze, in care nu s-a investit nici un ban …”

Ce spune legea

Au posibilitatea de a cumpara aceste spatii medicii, medicii dentisti, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari, persoanele fizice cu drept de libera practica care desfasoara activitati conexe actului medical, precum si persoanele juridice care detin in mod legal spatiul si au ca obiect unic de activitate furnizarea de servicii medicale. Pretul de vanzare al spatiilor poate fi platit de cumparator la incheierea contractului in rate. Spatiile medicale cumparate nu pot fi folosite decat pentru activitati medicale.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*