Scandalagiii democrati, scosi in suturi din Guvern de liberalii lui Patriciu

Alianta DA “Palincii si Caltabosului” se rupe formal in momentul in care ministrii democrati sunt “izgoniti” din Guvern – Alianta ramâne insa in viata din punct de vedere juridic, pentru ca niciunul din cei doi “fosti” aliati nu are interesul sa o rupa la Tribunal – In teritoriu, povestea se repeta – Oamenii lui Boc respecta cu sfintenie directiva emisa de la centru de Vasile Blaga si-si pastreaza functiile si pozitiile din teritoriu – Cu toate acestea, democratii striga in gura mare ca PNL e sustinut de PSD la guvernare – Falanga basesciana din PNL este eliminata din partid n Stolojan, Stoica si Flutur “reinventeaza” liberalismul românesc sub numele PLD – Tentativa de spargere a PNL esueaza n In schimb, scandalurile politice se tin lant, fiind la ele acasa in guvernarea portocalie

In primavara anului 2007, apele sunt tulburi in politica româneasca. In luna martie, democratii sar la gâtul lui Tariceanu somându-l sa spuna clar daca-i mai vrea in Guvern sau nu. Tariceanu trage de timp, evitând o luare de pozitie transanta. Zarurile fusesera insa aruncate. Demult. Pe 26 martie, la finalul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul partidului, liberalul Crin Antonescu detoneaza bomba asteptata. “Premierul (n. r. – Tariceanu) a fost mandatat sa faca un guvern restructurat, fara PD”, a declarat Antonescu. Surse din conducerea PNL au dezvaluit ca urmatorul Executiv, “curatat” de democrati, urma sa fie unul minoritar, format impreuna cu UDMR.

Alianta a murit! Dumnezeu s-o ierte!

Cabinetul restructurat pus pe hârtie de Tariceanu nu-i mai continea pe democratii Blaga, Macovei si Berceanu. “Asistam la decesul Aliantei DA”, a recunoscut, tacit, primul-ministru. Aruncati din mers din trenul guvernarii, oamenii lui Basescu sar la gâtul Executivului remaniat. “T’ariceanu nu mai este premierul Aliantei. Daca doreste sa fie premierul PNL, trebuie sa isi dea demisia si sa declanseze procedura de formare a unui nou guvern. El nu are sustinerea politica a Aliantei pentru a ramâne premier”, a declarat Emil Boc pe 2 aprilie 2007. Insa alianta nu a murit. In teritoriu, democratii cu functii sunt somati de conducerea centrala a partidului sa se agate de scaune. Democraţii care deţin funcţii în administraţia locală îşi vor păstra posturile până în momentul în care vor fi daţi afară. Potrivit unor liderii ai PD, demisiile secretarilor de stat din Executiv nu vor fi urmate de gesturi similare şi în teritoriu. Conducerea PD le-a recomandat liderilor din teritoriu să-şi asculte propria conştiinţă şi nu le-a impus să renunţe la funcţiile din administraţie. Conform liderilor democrati, s-a ales aceasta formula ca o modalitate de a micşora nemulţumirile democraţilor din teritoriu, supăraţi că PD a părăsit puterea. Deşi liderii PD au declarat public că vor începe imediat procedura de denunţare a protocolului Alianţei la tribunal, Emil Boc şi Adriean Videanu au continuat să vorbească despre parteneriatul PNL-PD la nivel local. Unii sefi locali ai PD au optat sa aleaga functia, in detrimentul loialitatii fata de partid.

Stolojan invie. “Fratia inelelor” este partial refacuta

Aripa “platformista” si pro-basesciana din PNL nu sta degeaba. Dupa ce au fost epurati de Tariceanu, Stolo&co. se apuca de cladit noi partide. Nimeni nu-si mai aminteste de “pacientul prezidential” Stolojan si de cohorta lui de boli inchipuite. Cu câteva luni inainte de eliminarea ministrilor democrati de la guvernare, “dizidentii” de carton evacuati din PNL fac o conferinta de presa in care divulga faptul ca sunt gata sa formeze un nou partid si sa vulcanizeze idealurile politice ale defunctei Aliante DA. Drept berbece al resaparii politice a vechii Aliante, urma sa fie folosit PLD, un partid politic nascut la apelul de seara. In data de 6 ianuarie 2007, “platformistul” Gh. Flutur anunta, sus si tare, ca “viitorul partid va fi condus de doi presedinti, unul dintre ei fiind executiv”. In numai doua luni, liberal-democratii se pregatesc de primul congres national al formatiunii. Stolojan, Stoica si Flutur sunt desemnati sa conduca noul partid “reprezentant al liberalismului românesc”.

“Prezidentul”, pe tobogan

Mijlocul anului 2007 il gaseste pe seful statului in pericol de suspendare. Cu exceptia PD, partidele parlamentare ii aplica o corectie lui Basescu demarând procedura de suspendare a sa din functia de conducator al statului. Pe 19 aprilie 2007, Curtea Constitutionala consfinteste suspendarea din functia de presedinte a lui Basescu. Cu 322 de voturi pentru si doar 108 impotriva, Basescu fusese suspendat, cu o zi inainte, de plenul Parlamentului. Totusi, pe data de 19 mai 2007, Basescu este reconfirmat in functie prin referendumul organizat pentru suspendarea sa.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*