Analiştii economici se aşteaptă la o creştere a produsului intern brut cu peste 7% în trimestrul doi, însă estimează o încetinire a acestui ritm în cea dea doua parte a anului, din cauza evoluţiei mai puţin bune a agriculturii.
PreÅŸedintele Comisiei NaÅ£ionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat că aÅŸteaptă la o creÅŸtere a PIB cuprinsă între 7,2% ÅŸi 7,4%, în trimestrul doi. „Motoarele creÅŸterii au fost investiÅ£iile, industria, ceea ce s-a văzut în export, ÅŸi într-o mai mică măsură consumul”, a spus Ghizdeanu.
Rezultatele agriculturii, necunoscute până acum, ar putea afecta ritmul susţinut de creştere economică, astfel că la sfârşitul anului am putea avea o creştere de 6,5%-6,7%, susţine preşedintele CNP.
ÃŽn opinia economistului ÅŸef al ING Bank România, Florin Câţu, produsul intern brut se va mări pe trimestrul doi cu 7%. „Salariile mari ÅŸi accesul la credite au determinat un consum puternic în prima parte a anului ÅŸi mă aÅŸtept ca această tendinţă să continue în viitorul apropiat”, susÅ£ine economistul ING.
Câţu estimează, la sfârşitul anului, un nivel de creştere de 6,5%, dar nu exclude o creştere mai mare datorită consumului privat susţinut şi a cheltuielilor guvernamentale deja anunţate.
Analistul ÅŸef al ABN Amro Bank România, Radu Crăciun, se aÅŸteaptă la o creÅŸtere economică de 7%, datorită consumului ÅŸi a formării brute de capital. „InvestiÅ£iile se vor reflecta ÅŸi într-o creÅŸtere a producÅ£iei industriale, cea care are ponderea cea mai importantă în PIB, chiar dacă sectorul contsrucÅ£iilor va înregistra rate de creÅŸtere mai mari”.
Economia îşi va încetini ritmul de creştere spre finalul anului şi este de aşteptat o creştere economică de 6%-6,5%, conform lui Crăciun.
Laurian Lungu, economistul Grupului de Economie Aplicată (GEA) prognozează un nivel de creÅŸtere a economiei de 5,5% pe trimestrul doi, însă aÅŸteaptă rezultate mai bune în a doua parte a anului. „Economia mai simÅ£ea încă un recul din anul trecut”, ÅŸi-a explicat Lungu pronosticul mai puÅ£in optimist.
ÃŽn opinia economistului GEA, toÅ£i indicatorii macroeconomici indică o creÅŸtere pronunÅ£ată în trimestrul trei ÅŸi în ultima parte a anului. „Estimez o creÅŸtere economică de 6,5% la finalul anului, însă depinde de foarte multe necunoscute.
Factorul politic, prin pregătirea unor alegeri anticipate, poate influenÅ£a rata de schimb, care va avea un efect pozitiv asupra exporturilor. Sunt foarte multe condiÅ£ionări”, a spus Lungu. De asemenea, susÅ£ine analistul GEA, deficitul guvernamental anunÅ£at poate influenÅ£a atât creÅŸterea PIB cât ÅŸi deficitul de cont curent, deÅŸi este greu de crezut că vor putea fi cheltuite toate fondurile anunÅ£ate.
Fondul Monetar Internaţional a estimat pentru acest an o creştere a PIB cu 5,2%, Comisia Europeană a prognozat un nivel de al creşterii economice de 5,2%, iar un studiu al Bank Austria Creditanstalt se aştepta la o creştere a economiei cu 5,6%. CNP a indicat în prognoza de primăvară o creştere economică de 6% pentru anul în curs.
Institutul Naţional de Statistică va anunţa vineri rezultatele economice pe trimestrul al doilea.
NewsIn