Sute de kilograme de carne de porc posibil contaminata cu dioxina a fost retrasa de la SC Carmun din localitatea Poiana-Sarata, comuna Oituz. Intreaga cantitate a fost adusa de la o societate de comercializare a carnii din Cluj si, zilele acestea, urma sa fie comercializata in propriul restaurant sau macelarii
549 kilograme de carne de porc suspecta ca ar fi contaminata cu dioxina a fost retrasa de la S.C. Carmun din localitatea Poiana Sarata, comuna Oituz. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau afirma ca intreaga cantitate de carne a fost pusa sub sechestru sanitar-veterinar si urmeaza sa fie neutralizata de firma de ecarisaj. Carcasele de porc suspecte ca ar fi contaminate cu dioxina de la S.C. Carmun au fost cumparate de la S.C. Distral din Cluj. „Toata cantitatea a fost retrasa de la comercializare. Este sub sechestru si, in continuare, se vor lua masurile legale care se impun in asemenea situatii. Inspectorii sanitar-veterinari au fost in zona si din punctul nostru de vedere ancheta este aproape finalizata”, a declarat medicul veterinar Sorin Ivanciu, director adjunct al DSVSA Bacau. Carnea de porc urma sa fie comercializata zilele acestea in macelarii sau in propriul rstaurant. „Cu siguranta carnea de la Carmun nu a fost comercializata. Am avut noroc. Din câte stiu eu, din aceasta carne urma sa se faca diferite preparate, asa ca se dilua mult cantitatea de dioxina. Dar, cu siguranta carnea inca nu a apucat sa fie data spre consumul populatiei”, a mai adaugat medicul Ivanciu.
„Nu am vândut niciun gram!”
Specialistii DSVSA spun ca intreaga carne a fost contaminata cu dioxina deoarece animalele au fost hranite cu furaje ce contineau aceasta substanta. Contactata telefonic, conducerea societatii de la Poiana Sarata afirma ca nu a apucat sa comercializeze niciun gram din carnea suspecta de contaminare cu dioxina. „Nu s-a livrat nimic! Intreaga cantitate de carne a fost pusa sub sechestru. E aceeasi cantitate pe care am cumparat-o”, a declarat Mihaela Munteanu, director S.C.Carmun.
Carne adusa de la Cluj
Vicepreşedintele ANFVSA, Laszlo Csutak, a declarat miercuri că transportul de carne de porc suspectat că ar fi fost contaminat cu dioxină a ajuns la un depozit din Cluj. De acolo, carnea contaminată a ajuns în 24 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti, a susţinut acesta. Potrivit lui Csutak, în Bucureşti au ajuns la un depozit 3640 kg de carne infestată. Din acestea, 264 de kg au fost deja livrate pe lanţul alimentar, sub formă de carne preparată sau pastă de mici, inspectorii lucrând acum la identificarea produselor finite.
Substanta cu care a fost otravit Iuscenko
Dioxina, un compus chimic artificial foarte toxic pentru organismul uman, devenită extrem de cunoscută după ce s-a descoperit că a fost folosită pentru înlăturarea candidatului opoziţiei ucrainene la preşedinţia acestei ţări, Victor Iuşcenko, este prezentă în aer, apă şi sol peste tot în ţară, relevă Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti. Dioxina, potrivit sursei citate, ajunge în aer apoi în apă şi sol pentru ca ulterior să se regăsească şi în multe alimente, în urma majorităţii proceselor de combustie, adică de ardere. Între aceste surse se află incineratoare, crematorii, centralele de producere a energiei termice care folosesc combustibili cum sunt cărbunii, petrolul sau derivaţii lor, arderea cauciucurilor uzate, a deşeurilor din mase plastice, gazele de la ţevile de eşapament dar şi din fumul ţigărilor. Între noxele eliminate prin aceste arderi se află şi dioxina, un produs chimic artificial greu biodegradabil care distruge sistemul imunitar şi provoacă diferite forme de cancer. Din aer, apă şi sol dioxina ajunge în plante, apoi la animale dar şi la oameni prin intermediul alimentelor. (Olimpia FILIP)