Amenzile au crescut direct proportional cu accidentele
În 2008, numarul accidentelor rutiere grave a crescut cu 20 la suta. In acelasi an, agentii de circulatie din tara au ridicat direct proportional, exact cu acelasi procent, 20 la suta, mai multe permise auto! E un paradox, pentru ca sanctiunile si accidentele ar trebui sa fie invers proportionale. Datele oficiale arata ca Politia sanctionează în nestire, timp in care soferii mor pe capete! Politia Rutiera a aplicat in 2008 nu mai putin de 3,5 milioane de amenzi, ceea ce ar insemna cam câte 10.000 pe zi, a ridicat 200.000 de permise, adica 500 pe zi, si a întocmit 40.000 de dosare penale, cu 33 la suta mai multe decât în 2007. Care au fost rezultatele? 3.000 de persoane si-au pierdut viata si alte 9.000 au suferit leziuni grave, în peste 10.000 de accidente rutiere, in 2008! Daca ne luam dupa aceste cifre, in fiecare ora, în România se petrece un accident grav, în care cel putin o persoana e ranita, iar la trei ore odata, una din victime moare. Care ar putea fi explicatia acestui adevarat paradox „sanctiuni multe – accidente multe”? Sanctiunile aplicate de agentii de circulatie sunt mai mult virtuale. Daca faci parte din categoria „smecherilor”, intr-un fel sau altul, scapi de ele. Practic, doar 30 la suta dintre amenzi sunt încasate efectiv, restul se pierd pe drum. În statele Uniunii Europene exista o autoritate subordonata Ministerului Justitiei care urmareste executarea amenzilor rutiere. In România, membra a Uniunii Europene, nu exista asa. In ceea ce priveste dosarele penale întocmite pentru fapte grave, lucrurile stau si mai prost.
Gresim la fel, platim mai mult din acest an
Soferii care au savârsit nereguli in trafic si au avut ghinionul sa fie prinsi de agentii de circulatie vor achita amenzi mai mari din acest an. De la 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de amenda a crescut de la 54 la 60 de lei, urmare a majorarii salariului minim brut la 600 de lei. Potrivit noilor reglementari, conducatorii auto care incalca regulile de circulatie vor achita amenzi cuprinse intre 120 de lei si 180 de lei pentru contraventiile incadrate in clasa I de sanctiuni, unde, penalizarea este de 2 sau 3 puncte. Si pentru contraventiile din clasa a II-a majorarea punctului de amenda a adus cresterea valorii sanctiunii.
Cât valoreaza o amenda de la 1 ianuarie
Potrivit legislatiei in vigoare, OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, un punct-amenda este echivalentul a 10 la suta din salariul minim brut pe economie. Iata ce ne asteapta daca încalcam regulile de circulaţie. 2-3 puncte-amenda: 120 – 180 lei, daca nu purtam centura de siguranta, daca trecem pe culoarea galbena a semaforului, dacă suntem şofer începator si nu aplicam pe masina semnul distinctiv sau daca nu purtam casca omologata în timpul deplasarii pe drumurile publice cu un moped sau motocicleta. 4 – 5 puncte-amendă: 240-300 lei, daca suntem prinsi în trafic circulând pe linia de tramvai, daca masina polueaza fonic sau elimina noxe peste limita admisa, dacă nu avem trusa medicala, stingator si triunghi, omologate. 4 – 5 puncte-amendă şi permis suspendat pentru 30 de zile, pentru abateri mai grave, cum ar fi trecerea pe culoarea rosie a semaforului, neacordarea prioritatii pietonilor în dreptul zebrelor sau pentru depasirea coloanelor de vehicule oprite la semafor ori la trecerile de cale ferata. 6 – 8 puncte-amendă: 360-480 lei, pentru abateri care privesc conducerea autovehiculelor cu permis expirat, nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi sau daca deschidem usile autovehiculului stationat sau oprit fara sa ne asiguram ca acest lucru ar putea pune în pericol viata cuiva. 8 puncte-amenda si permis suspendat pentru 60 de zile, daca am provocat un accident soldat cu pagube materiale fiindca nu am acordat prioritate sau am trecut pe rosu, circulam pe sens opus sau daca ne intercalam într-o coloana oficiala. 9 – 20 puncte-amendă: 540-1.200 lei, pentru abateri care vizeaza conducerea unei masini cu ITP expirata sau fara placute de înmatriculare, folosirea în trafic a aparatelor care perturba radarele sau transportul copiilor de pâna la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor. 9 – 20 puncte-amendă si permis suspendat pentru 90 de zile, pentru soferii care conduc sub influenta alcoolului, care depasesc cu mai mult de 50 km/h viteza legala sau care conduc masini cu defectiuni grave la sistemele de frânare sau directie. 21 – 100 puncte – amenda: 1.260 – 6.000 lei , numai personelor juridice pentru neînlaturarea obstacolelor care împiedica vizibilitatea soferilor la trecerile de cale ferata, instituirea de restrictii de circulatie pe drumurile publice fara autorizatia administratorului drumului si avizul Politiei Rutiere.
Topul abaterilor de sarbatori
1. Neadaptarea vitezei la conditiile de trafic; 2. Neatentia la volan; 3. Conducerea sub influenta alcoolului; 4. Depasirile neregulamentare; 5. Nerespectarea distantei în timpul mersului.
Dan MINDIRIGIU
vreau sa zic ca exista o localitate in romania de unde imi vin amenzi de circulatie de cate ori trec pe acolo desi eu stiu ca am luat multe amenzi si nu merg cu viteza