Se pregateste repolitizarea functiei de prefect

coalitia-politic.jpgCoalitia guvernamentala PSD – PDL lucreaza, conform unor surse, la un proiect de lege privitor la repolitizarea functiei de prefect – Sefii celor doua grupari politice considera ca doar in acest fel poate fi impiedicata ipocrizia administrativa in care s-a zbatut, de-a lungul timpului, demnitatea de reprezentant al Guvernului in teritoriu – Conform ipotezelor aflate in lucru, doar functia de prefect va fi repolitizata, in timp ce caracterul apolitic al functiilor de subprefecti va fi pastrat, acestea urmând a fi ocupate de tehnocrati din zona administratiei publice

Demersul de repolitizare a functiei de prefect are sustinatori in ambele partide. Mai mult, chiar inainte de inceperea campaniei electorale pentru parlamentare, Gabriel Berca, pe atunci secretar general al Guvernului, a declarat ca va face toate demersurile necesare pentru a impune pe agenda administrativa a Executivului repolitizarea functiei de prefect. Berca sugera la acea data ca doar in acest mod prefectul poate reprezenta, cu succes, politicile Guvernului in teritoriu. La presiunea organizatiilor din tara, coalitia guvernamentala pregateste, se pare, un proiect de lege prin care functia de prefect va fi repolitizata, cu amendamentul ca functiile de subprefecti vor ramâne apanajul profesionistilor din administratie având, pe mai departe, caracter apolitic.

Vor da cartile pe fata

Potrivit deputatului Gabriel Vlase, presedinte executiv al PSD Bacau, mentinerea functiei de prefect in zona apolitica este un ideal aproape irealizabil. Vlase a precizat ca si in alte tari europene (ex. Franta) se intâlneste o situatie similara cu cea din administratia româneasca. “Ideal ar fi ca functia de prefect sa ramâna, in continuare, apolitica. Dar, din punctul meu de vedere, acest lucru este imposibil intr-o tara ca România. S-a tot clamat ca prefectii sunt apolitici, insa oamenii care au plecat din partide au ramas atasate de ele. Oricât am spune ca prefectii sunt apolitici, in realitate nu este asa. Si in Franta este la fel. Am cunoscut prefecti socialisti care erau in functie de 30 de ani si care treceau pe la partid fara probleme”, a declarat deputatul social-democrat. De cealalta parte, seful municipalei PDL, viceprimarul Constantin Draganuta, a precizat ca, in principiu, democrat-liberalii sunt pentru repolitizarea functiei de prefect. Acesta a mai spus ca la un moment dat cartile trebuiau date pe fata. “Sunt de acord sa dam cartile pe fata in privinta prefectilor. De ce sa ne mai pacalim atâta? Din patru in patru ani spunem ca suntem apolitici când, de fapt, prefectul este obligat sa faca politica Guvernului in teritoriu. Militez pentru repolitizarea functiei de prefect. Insa, spun eu, esalonul doi, cel al subprefectilor, trebuie sa ramâna apolitic. Subprefectii ar putea fi tehnocrati, profesionisti in administratie”, a spus Draganuta.

“Regulile jocului trebuie cunoscute”

Ziarele au speculat pe tema repolitizarii functiei de prefect, dar – deocamdata – cele doua partide din coalitia guvernamentala sunt inca in negocieri. Conform subprefectului Gheorghe Hura, “regulile jocului trebuie cunoscute cât mai repede”. Acesta a declarat ca daca pâna la finele lunii ianuarie functiile din conducerea administratiei locale nu sunt stabilite, sistemul ar putea intra in impas. “Deindata ce negocierile se clarifica, regulile jocului trebuie cunoscute de toata lumea. Eu spun ca trebuie sa se stie clar care sunt functiile politizabile din administratie care se schimba in functie de cine câstiga alegerile”, a subliniat Hura. Acesta a adaugat ca este foarte greu de stabilit care e limita de influenta a politicului in administratia publica. “Un principiu ar putea fi ca prefectul sa fie politic, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, iar subprefectii sa fie tehnocrati, veniti din administratie. “Parerea mea este ca daca lucrurile nu se clarifica pâna la sfârsitul lui ianuarie, ramânerile in urma vor aduce blocaje mari la nivelul unor institutii”, a completat subprefectul.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*